Linkuri accesibilitate

UE și G7 au decis un plafon de 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere rafinate din Rusia


Trenuri cu produse petroliere în gara Krasnodar, 14 aprilie 2020.
Trenuri cu produse petroliere în gara Krasnodar, 14 aprilie 2020.

Țările Uniunii Europene au convenit vineri să stabilească plafoane de preț pentru produsele petroliere rafinate rusești. Măsura va limita fondurile Moscovei pentru invazia sa în Ucraina.

Președinția suedeză a UE a anunțat că plafoanele de preț sunt de 100 de dolari pe baril pentru produsele premium din țiței, în principal motorina și kerosen, și de 45 de dolari pe baril pentru produsele care se tranzacționează cu discount, cum ar fi păcura și nafta, scrie Reuters.

Ambasadorii celor 27 de țări ale UE au convenit asupra propunerii Comisiei Europene, care se va aplica începând de duminică, 5 februarie.

Potrivit AFP, țările membre G7 şi Australia se alătură UE în ceea ce privește plafonarea preţului la produsele petroliere ruseşti.

Noile plafoane de preț, împreună cu o interdicție a UE privind importurile de produse petroliere rusești, fac parte dintr-un acord mai amplu între țările G7.

Acesta vine după plafonul de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc, impus de țările G7 pe 5 decembrie anul trecut, în contextul în care țările din Grupul celor 7, UE și Australia încearcă să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina.

Ambele plafoane interzic companiilor occidentale de asigurări, de transport maritim și altor companii să finanțeze, să asigure, să comercializeze, să intermedieze sau să transporte încărcături de țiței și produse petroliere rusești, cu excepția cazului în care acestea au fost cumpărate la sau sub plafoanele de preț stabilite.

Sancțiuni

În cazul în care o navă care navighează sub pavilionul unei terțe părți transportă în mod intenționat petrol rusesc peste plafonul de preț, operatorilor din UE li se va interzice să asigure, să finanțeze și să presteze servicii pentru 90 de zile de la descărcarea încărcăturii.

Navele sub pavilion UE vor fi supuse unor sancțiuni în conformitate cu legislația națională, dar UE lucrează la o sancțiune de 5% din cifra de afaceri globală pentru companiile care încalcă sancțiunile Uniunii.

Yellen: Noile plafoane vor degrada campania de război a Rusiei

Secretarul american al Trezoreriei americane, Janet Yellen, a declarat după anunțul economiilor occidentale asupra noului plafon pentru exporturile de produse petroliere ale Rusiei, că vor limita și mai mult veniturile din petrolul rusesc, menținând în același timp aprovizionarea piețelor energetice globale.

„Plafoanele pe care tocmai le-am stabilit vor avea acum un rol esențial în activitatea coaliției noastre globale pentru a diminua capacitatea Rusiei de a-și continua războiul ilegal”, a spus Janet Yellen, conform Reuters.

Șefa Trezoreriei SUA a adăugat că sancțiunile și plafonarea prețurilor îl vor forța pe Vladimir Putin să „aleagă între a-și finanța războiul brutal sau a-și susține economia în dificultate”.

Plafonul de preț, împreună cu interdicția UE privind importurile de produse petroliere rusești, intră în vigoare începând de duminică.

Va exista o perioadă de tranziție de 55 de zile pentru produsele petroliere rusești transportate pe mare cumpărate și încărcate înainte de duminică.

Polonia și statele baltice au făcut presiuni pentru o revizuire a plafonului de preț al țițeiului acum, avansând termenul planificat pentru jumătatea lunii martie. Cele patru țări doresc un plafon de preț mai mic pentru a reduce veniturile Rusiei din combustibil.

Pentru țiței, revizuirile periodice vor stabili un plafon de preț cu cel puțin 5% sub prețul mediu de piață pentru petrolul rusesc.

Veniturile bugetare lunare ale Rusiei din petrol și gaze - cele mai profitabile produse de export ale Rusiei - au scăzut în ianuarie 2023 la cel mai scăzut nivel din august 2020, arată datele Ministerului rus de Finanțe, publicate vineri.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG