Linkuri accesibilitate

Premierul armean, de acord cu alegerile anticipate dacă și Opoziția vrea


Premierul armean Nikol Pașinian
Premierul armean Nikol Pașinian

Primul ministru armean Nikol Pașinian a anunțat luni că este pregătit să organizeze alegeri parlamentare anticipate, cu rezerva ca și Opoziția să fie de acord cu anumite condiții.

Tensiunile politice din Armenia sunt mari, susținătorii lui Pașinian și cei al Opoziției organizând fiecare mitinguri masive în locuri separate din Capitală.

Pașinian se confruntă cu o criză politică majoră după ce conducerea Armatei i-a cerut demisia săptămâna trecută, o mișcare pe care premierul a echivalat-o cu o tentativă de lovitură de stat militară.

„Dacă opoziția parlamentară este de acord cu alegeri anticipate, vom fi de acord cu alegeri anticipate", le-a spus Pașinian luni, miilor de susținători adunați în piața centrală din Erevan.

El a propus, de asemenea, organizarea unui referendum în octombrie pentru adoptarea unei noi Constituții care să extindă puterile prezidențiale pentru a evita crize viitoare.

Pașinian s-a confruntat cu proteste, iar Opoziția i-a cerut demisia după conflictul de șase săptămâni dintre Azerbaidjan și forțele etnice armene din regiunea Nagorno-Karabakh de anul trecut. Mulți armeni văd acordul ca pe o pierdere umilitoare.

Săptămâna trecută, nemulțumirea s-a extins și în rândurile Armatei, după ce Pașinian l-a demis pe Tiran Haciatrian, adjunctul șefului de Stat Major General. Acesta a ironizat analiza făcută de premier armelor rusești folosite în conflictul împotriva Azerbaidjanului.

Ca răspuns, câteva zeci de ofițeri militari de rang înalt au semnat o scrisoare prin care i-au acuzat pe Nikol Pașinian și pe guvernul condus de acesta că au adus țara „în pragul colapsului” și au declarat că „nu va mai putea lua decizii adecvate în această situație critică pentru poporul armean.”

Pașinian a spus despre cererea șefilor de Stat Major că este o „tentativă de lovitură de stat militară” și l-a demis imediat pe Onik Gasparian, șeful Statului Major al armatei.

Cu toate acestea, președintele Armen Sarkisian a refuzat să semneze ordinul, așa că unii susținători ai lui Pașinian au cerut punerea președintelui sub acuzare.

Adresându-se susținătorilor săi la mitingul de luni, Pașinian l-a îndemnat din nou pe președintele Sarkisian să sprijine demiterea șefului de Statut Major General pe motiv că s-a amestecat în politică.

Simultan cu mitingul lui Pașinian și susținătorii Opoziției au organizat unul, dar în fața Adunării Naționale, cerând demisia prim-ministrului.

„Trebuie să reafirmăm că nu vom tolera dezmembrarea tuturor instituțiilor statului de către o singură persoană, vom sta alături de armata noastră și de președintele Republicii, ne vom apăra statalitatea până la final, cerând același lucru și celorlalte structuri", au transmis organizatorii într-un comunicat.

„Înlăturarea acestui guvern este inevitabilă. Să ne unim forțele și să realizăm hotărât plecarea trădătorului", se mai spune în documentul citat.

La începutul zilei de 1 martie, un grup de protestatari care cereau demisia lui Pașinian a intrat într-o clădire guvernamentală din capitala Erevanului. Zeci de protestatari au invadat clădirea avertizând că nu există nicio clădire în țară unde să se poată ascunde Pașinian.

Nu există informații despre răniri sau arestări.

(știre preluată de la Serviciul armean al RFE/RL. Traducere și adaptare - Dora Vulcan)

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG