Linkuri accesibilitate

Premierul Belgiei, la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu: Aliații NATO sunt pregătiți să-și apere teritoriul


Premierul Nicolae Ciucă (stânga), președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Belgiei, Alexander de Croo, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Premierul Nicolae Ciucă (stânga), președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Belgiei, Alexander de Croo, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Premierul belgian Alexander De Croo a vizitat, miercuri, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde sunt staționați 300 de militari din țara sa.

Alexander De Croo a vizitat contingentul belgian de la Constanța, din cadrul Forţei de răspuns a NATO, și a fost însoțit de către președintele Klaus Iohannis și de premierul Nicolae Ciucă.

„În urmă cu aproape șapte săptămâni, Europa s-a schimbat pentru totdeauna. Și s-a schimbat pentru a doua oară de la Al Doilea Război Mondial. Prima oară a fost acum trei decenii, în 1989, când Cortina de Fier s-a prăbușit, iar opresiunea sovietică din Europa Centrală și de Est s-a încheiat”, a spus premierul Regatului Belgiei.

„Oameni din țări precum România au făcut o alegere curajoasă, pentru libertate și democrație. Europa era unită pentru prima oară în istorie. Recent, asta s-a întâmplat din nou recent. Agresiunea armată și crimele de război dezlănțuite împotriva ucrainenilor nevinovați, cu scopul de a nega faptul că poporului ucrainean are dreptul de a alege libertatea, dreptul de a fi o țară mândră și independentă”, a completat el.

„Acest război este un atac asupra a tot ce susținem - libertatea, democrația și drepturile omului - iar aceste este motivul pentru care țările noastre au adoptat această poziție în conflict. Suntem alături de Ucraina și de poporul ucrainean, prin impunerea de sancțiuni costisitoare împotriva Rusiei, prin izolarea ei, prin furnizarea de ajutor militar Ucrainei, prin găzduirea tuturor celor care fug de atrocitățile înfăptuite de armata rusă”, a mai spus De Croo.

El a mai spus că Vladimir Putin s-a înșelat când a subminat NATO, care a activat forța de reacție rapidă pentru prima oară, la doar o zi după invazia din Ucraina. „E un semn că NATO este mai unită și mai determinată ca niciodată”.

„Sunt mândru că la această bază, militari francezi și belgieni lucrează umăr la umăr să descurajeze orice agresiune la adresa României și a NATO”, a subliniat premierul belgian.

Alexander de Croo a transmis și un mesaj către Vladimir Putin și „clica lui de belicoși”: „Aliații NATO sunt pregătiți să-și apere pozițiile. Un atac asupra unuia e un atac asupra tuturor. Aceasta este misiunea soldaților belgieni staționați aici”, a completat el, amintind soldații tuturor țărilor membre care se află la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

În final, el le-a mulțumit militarilor belgieni pentru profesionalismul cu care lucrează la apărarea teritoriului NATO: „Prezența voastră aici este valoroasă și necesară”.

Ciucă, despre războiul din Ucraina: Trebuie să fim pregătiți pentru situația în care se va extinde mai aproape de granița noastră

Președintele Iohannis i-a mulțumit premierului belgian pentru trupele trimise în România, afirmând că „prin eforturi comune, contribuim la securitatea spaţiului aliat, asigurăm pacea şi liniştea cetăţenilor noştri”.

„Această contribuţie este parte a măsurilor NATO de consolidare a posturii de descurajare şi apărare şi a securităţii Flancului Estic al Alianţei”, a completat șeful statului.

Klaus Iohannis le-a trimis militarilor staționați la Constanța că protejează și apără „valorile euroatlantice care definesc în mod esențial societățile noastre: democrația, drepturile omului, statul de drept și dreptul fiecărui popor de a-și decide propria soartă”.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat că „trăim vremuri dificile, pe care nu am crezut că le vom mai trăi în secolul XXI”.

„Trebuie să fim pregătiți pentru o criză de durată și pentru situația în care această criză se va extinde mai aproape de granița noastră”, a subliniat el.

Interviu exclusiv cu Alexander De Croo

Premierul Belgiei, Alexander de Croo, la Europa Liberă România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:44 0:00

Aflat într-o vizită oficială de două zile în România, premierul Belgiei a vizitat marți redacția Europa Liberă și a acordat un interviu în care a vorbit despre războiul din Ucraina și șantajul nuclear al lui Vladimir Putin.

Alexander de Croo a explicat de ce Volodimir Zelenski este îndreptățit să primească ajutorul Europei, a vorbit despre dezinformare și despre ce s-ar întâmpla în țara sa dacă un jurnalist de investigație ar fi presat de autorități.

Interviu va fi publicat pe parcursul zilei pe pagina pagina Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG