Linkuri accesibilitate

Premierul Belgiei la București: Frontiera dumneavoastră este și a noastră. O vom apăra împreună


Premierul Belgiei, Alexander De Croo și președintele Kaus Iohannis la Palatul Cotroceni. 12 aprilie 2022
Premierul Belgiei, Alexander De Croo și președintele Kaus Iohannis la Palatul Cotroceni. 12 aprilie 2022

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat, marți, la București, la finalul discuțiilor cu președintele Klaus Iohannis, că Vladimir Putin a făcut mai multe calcule greșite în privința războiului pe care l-a început în Ucraina.

Potrivit acestuia, Putin a greșit cu privire la hotărârea ucrainenilor de a se apăra și a Occidentului de a face Rusia să plătească. Vladimir Putin a greșit cu „privire la unitatea noastră”, a adăugat el.

„NATO e mai puternică decât oricând. Acum câțiva ani, unii parteneri se îndoiau de rolul și valoarea NATO. Nu mai este cazul”, a adăugat el, dând asigurări României de sprijinul Belgiei și al aliaților: „Frontierea dumneavoastră este și a noastra și o vom apăra împreună”.

Alexander De Croo a spus că Putin greșește dacă crede că va scăpa nepedepsit: „Vedem crimele de război, vedem că a fost țintită populația civilă. Cei responsabili vor fi trași la răspundere”.

Premierul Belgiei a menționat sancțiunile la adresa Rusiei și a spus că este convins că acestea vor continuă și că au un impact.

Cei doi lideri au abordat și chestiunea sprijinului acordat refugiaților ucraineni, precum și prezența militară belgiană în România, o premieră ca amploare, a subliniat Alexander De Croo.

Belgia s-a alăturat cu aproximativ 300 de militari forței NATO menite să asigure consolidarea măsurilor de securitate pe flancul estic al NATO.

Premierul Belgiei și președintele Iohannis îi vor vizita mâine pe militarii belgieni și de alte naționalități aflați la baza Mihail Kogălniceanu.

Președintele Klaus Iohannis a mulțumit Belgiei pentru sprijin și a spus că NATO va trebui să își elaboreze un nou concept, care să menționeze că Rusia e principala amenințare la adresa securității sale.

Klaus Iohannis a subliniat și importanța sprijinului pentru Republica Moldova, care trebuie să fie „substanţial şi coerent, de natură politică, financiară şi logistică, precum şi în privinţa securităţii energetice", a spus Klaus Iohannis.

Întrebat despre spijinul militar dat de România Ucrainei, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre eforturile de ajutare a refugiaților și a spus că nu consideră că alte detalii e bine să fie oferite public. El a mai spus, în privința atitudinii Ungariei, că este păcat că Budapesta are o poziție diferită de cea a restului membrilor UE, dar a refuzat să elaboreze.

XS
SM
MD
LG