Linkuri accesibilitate

Demisia de onoare și asumarea politică. Directorul Spitalului Botoșani a plecat doar după intervenția premierului. Nicio demisie la vârf


Premierul Ciolacu a discutat miercuri cu președinta Consiliului Județean Botoșani despre demiterea directorului Spitalului Județean. La scurt timp, directorul Angel Iulian Călin a fost demis.

Premierul Marcel Ciolacu a discutat miercuri cu președinta CJ Botoșani, Doina Fedorovici, despre demiterea directorului Spitalului Județean, a transmis cabinetul prim-ministrului, la o solicitare Europa Liberă. La scurt timp, directorul Spitalului Județean de Urgență din Botoșani a fost demis.

Intervenția de la cel mai înalt nivel a premierului a fost singura care a mișcat rotițele responsabilității politice. Dar vine la aproape o săptămână de la producerea tragicului eveniment de la Spitalul Județean din Botoșani. În plus, nimeni de la vârful politicii nu și-a asumat răspunderea.

O tânără gravidă a murit vineri dimineața la secția de Obstetrică - Ginecologie a spitalului, după aproape șapte ore, în timpul nopții în care medicii de gardă nu au intervenit.

În zilele care au urmat, tragicul eveniment a dus la proteste pe străzile Botoșaniului, dar și la petiții online, mai ales după apariția publică a mesajelor Alexandrei, trimise în momentele de agonie.

Europa Liberă a întrebat analiști politici despre semnificația intervenției lui Marcel Ciolacu privind demiterea directorului spitalului din Botoșani.

De ce a fost nevoie de un semnal de la premierul Marcel Ciolacu, pentru ca directorul să fie demis?

Este demiterea directorului un act administrativ just sau doar o decizie politică, în condițiile în care directorul spitalului era numit interimar de numai o lună?

Analiștii politici sunt de părere că intervenția premierului vine în condițiile în care subiectul, cu impact emoțional puternic, a devenit unul național și poate avea consecințe politice și electorale.

„Intervenția lui Marcel Ciolacu este una pur politică”

Analistul politic Ioan Bogdan Lefter afirmă că intervenția premierului Ciolacu, care scurtcircuitează traseele legale administrative, nu este de bun augur.

„O solicitare de demitere cât mai răsunătoare e gândită mai degrabă politic decât corect-administrativ. Nu trebuie un prim-ministru, nici prin telefon, nici prin presă să ceară demiterea unui director de spital, chiar într-un caz grav.”

Chiar și așa, adaugă Ioan Bogdan Lefter, o decizie pur politică de demitere a directorului nu poate elimina consecințele sociale și electorale, într-o societate frământată de crize și nemulțumiri.

„S-ar putea să nu fie suficient pentru omul simplu să afle că a fost dat afară un director. Gura lumii poate spune « și ce dacă l-au dat afară pe director, medicii tot așa vor proceda. Nu-i respectă pe pacienți».”

Moartea tinerei de la spitalul din Botoșani a devenit un subiect care depășește nivelul local, spune specialistul în comunicare politică, Adi Zăbavă. El adaugă că intervenția de la cel mai înalt nivel a premierului arată că evenimentul poate avea consecințe politice importante.

„Subiectul a ajuns să fie despre cineva mai mare decât președinta Consiliului Județean Botoșani sau despre managerul spitalului. În cazul de la Botoșani vedem oameni pe stradă, petiții naționale, oameni care se revoltă împotriva statului. E necesară o decizie de la cel mai înalt nivel. Premier fiind și președinte de partid, în cazul de față PSD, ești afectat de ceea ce se întâmplă.”

Subiectul a ajuns despre cineva mai mare decât președinta Consiliului Județean Botoșani sau despre managerul spitalului.

Remarcabil este că o decizie de tipul demisiei sau demiterii directorului de la Spitalul Județean Botoșani nu a apărut decât după intervenția premierului Marcel Ciolacu.

„Din frica de a nu greși suplimentar, oamenii de la nivel local pun totul pe pauză și așteaptă ordinele de mai sus”, explică analistul Adi Zăbavă, care adaugă că probabilele calcule politice care s-au făcut la nivel local nu au mai contat în momentul în care subiectul a explodat la nivel național. Analistul crede, de asemenea, că Marcel Ciolacu ar fi intervenit mai devreme dacă nu ar fi fost ocupat cu un summit european foarte important la Atena.

Evenimentul de la Botoșani vine pe fondul unei serii de exemple recente care demonstrează că instituțiile statului nu sunt eficiente.

Au fost bătrâni descoperiți în condiții inumane în azile din toată țara, o femeie a născut pe trotuar în fața spitalului din Urziceni, poliția nu a reușit să îl rețină pe tânărul șofer care avea droguri la el și care ulterior a ucis două persoane la 2 Mai.

Toate aceste evenimente cu impact emoțional profund din ultimele luni s-au acumulat, iar lipsa de reacție a politicienilor nu face decât să acumuleze nemulțumiri și tensiuni.

„Societatea românească pare că stă pe un butoi cu pulbere și orice subiect de genul ăsta poate aprinde focul, poate duce la pierderea locului de ministru, la proteste de stradă. Apariția acestui tip de subiecte nu face decât să confirme practic problema actualului Guvern: instituțiile nu funcționează ”, concluzionează Adi Zăbavă.

 • 16x9 Image

  Adrian Ardelean

  S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

 • 16x9 Image

  Cezar Amariei

  A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

  Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG