Linkuri accesibilitate

Premierul Ciolacu la Ankara. Deminarea în Marea Neagră se va face „în scurt timp”


Declarații comune la Ankara ale premierului român Marcel Ciolacu cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.
Declarații comune la Ankara ale premierului român Marcel Ciolacu cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit, marţi la Ankara, despre investiţiile în energie pe care România și Turcia le au în Marea Neagră.

El a spus că, în scurt timp, va fi operaţionalizată acţiunea de deminare în Marea Neagră, desfăşurată în comun de forţele navale din România, Turcia şi Bulgaria.

„Atât România, cât şi Turcia au investiţii importante în energie în Marea Neagră. De aceea, este foarte important ca ţările noastre să acţioneze împreună pentru asigurarea securităţii în Marea Neagră şi protejarea acestor investiţii. În acest sens, vreau să salut faptul că, în scurt timp, va fi operaţionalizată acţiunea de deminare în Marea Neagră, desfăşurată în comun de forţele navale din România, Turcia şi Bulgaria. Este pentru prima dată când aliaţii riverani la Marea Neagră iau decizia de a rezolva în comun o gravă problemă de securitate şi de siguranţă a transportului naval”, a afirmat Marcel Ciolacu în declarațiile comune făcute cu preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan.

El a spus despre contribuţia Turciei la securitatea regională că a fost esenţială.

„Aici vreau să îl felicit pe domnul preşedinte Erdogan pentru leadership-ul şi viziunea de care a dat dovadă. Eforturile remarcabile ale Turciei au făcut posibilă acea înţelegere de tranzit a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, acest efort fiind ulterior preluat de către România. Îmi doresc ca România şi Turcia să acţioneze în continuare împreună, atât în ceea ce priveşte asistenţa acordată Ucrainei, cât şi în ceea ce va însemna implicarea în reconstrucţia după război”, a completat Ciolacu.

Premierul român a mai spus că a discutat cu preşedintele turc şi despre „situaţia din Orientul Mijlociu şi suntem de acord că în Gaza ne confruntăm cu o tragedie umană”.

„Este datoria noastră, ca oameni în primul rând, să asigurăm asistenţa umanitară în Fâşia Gaza şi să contribuim la stoparea pierderilor de vieţi omeneşti în rândul populaţiei civile. De asemenea, l-am asigurat pe domnul preşedinte Erdogan că România va continua să faciliteze dialogul dintre Turcia şi Uniunea Europeană, atât ca stat candidat la aderare, cât şi ca partener cheie al UE în multe domenii importante”, a conchis Ciolacu.

Tot la Ankara, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu omologul său turc, Yaşar Güler, în marja primei reuniuni a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt România – Turcia.

„Angajamentele Ankarei pentru securitatea la Marea Neagră și pentru stabilitatea flancului estic al NATO reprezintă un mesaj important al unității și solidarității în această regiune”, a spus oficialul român.

Parlamentul României a aprobat luna trecută participarea Armatei la operațiuni militare internaționale în Marea Roșie, Golful Persic și Marea Neagră precum și tranzitul pe teritoriul României a unor ajutoare pentru Ucraina.

Votul în plenul reunit a urmat scrisorilor trimise de președintele Klaus Iohannis legislativului român privind participarea militarilor români la mai multe operațiuni într-o coaliție internațională.

Într-una din aceste scrisori remise legislativului român, președintele Klaus Iohannis cere Parlamentului aprobare pentru participarea Armatei României la operaţiuni de neutralizare a minelor marine din Marea Neagră „MCM Black Sea”.

Operațiunea este o inițiativă a Turciei de deminare a Mării Negre, afectată de războiul din Ucraina.

România ar urma să participe cu personal de stat major, până la 6 militari, şi o navă militară de deminare, cu un echipaj de până la 85 de militari.

Potrivit autorităților române, de la începerea războiului în Ucraina în Marea Neagră au fost distruse 95 de mine marine, iar Forţele Navale Române au intervenit de șase ori pentru distrugerea unei astfel de mine.

Fondurile financiare necesare participării militarilor români la aceste misiuni urmează să fie asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale în anul 2024.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG