Linkuri accesibilitate

Premierul Ciucă, enervat de propaganda PSD privind majorarea pensiilor. „Amăgim oamenii”


Premierul Ciucă (foto stânga)i-a cerut ministrului Muncii, Marius Budăi, (foto dreapta) să înceteze declarațiile despre renegocierea PNRR și majorarea pensiilor. Imagine generică din Parlament cu premierul și ministrul Muncii.
Premierul Ciucă (foto stânga)i-a cerut ministrului Muncii, Marius Budăi, (foto dreapta) să înceteze declarațiile despre renegocierea PNRR și majorarea pensiilor. Imagine generică din Parlament cu premierul și ministrul Muncii.

Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că premierul Ciucă l-a chemat la discuții pe ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru a-i cere să înceteze propaganda legată de majorarea pensiilor și renegocierea PNRR. Înainte de discuția cu ministrul, Nicolae Ciucă l-a sunat și pe Marcel Ciolacu.

Ministrul Muncii a repetat în mai multe declarații publice că majorarea pensiilor nu se poate face fără renegocierea PNRR și a afirmat că plafonul de 9,4% din PIB agreat cu Comisia Europeană pentru plata pensiilor blochează majorările.

Surse guvernamentale susțin că prima reacție a premierului Ciucă a fost să îl sune pe Marcel Ciolacu, președintele PSD, pentru a-i cere explicații despre campania agresivă declanșată de ministrul Muncii.

Liderul PSD a fost de acord, potrivit surselor citate, că tema trebuie să fie oprită, deoarece pune în dificultate Guvernul. Marcel Ciolacu i-a promis lui Nicolae Ciucă că va discuta cu ministrul Muncii pentru că nu există în viitorul apropiat vreo intenție a guvernului de a majora pensiile.

Ciucă: „Să nu mai amăgim oamenii cu promisiuni de mărire a pensiilor”

Guvernul a ieșit și cu o poziție publică, pe 30 ianuarie, în care susține că renegocierea PNRR înainte de 2023 nu este posibilă, insistând că ministrul Muncii trebuie să fie mai preocupat de reforma pensiilor.

Cu toate acestea, ofensiva PSD pe tema majorării pensiilor nu a încetat. Pe surse, a fost lansat, astăzi, mesajul că președintele Klaus Iohannis și-a dat acordul pentru majorarea pensiilor și rediscutarea PNRR.

Informația l-a luat prin surprindere pe premierului Ciucă, care s-a văzut obligat să nege vehement această poziționare a președintelui Klaus Iohannis. El a precizat că ministrul Muncii doar a prezentat problema în cadrul discuțiilor de la Palatul Cotroceni, dar nu s-a luat vreo decizie, iar președintele Iohannis nu și-a dat vreun acord.

„Amăgim oamenii cu promisiuni și lansăm în spațiul public o problemă gratuită. Nu are sens să continuăm cu aceste fracturi în comunicarea publică, voi avea o discuție cu ministrul Budăi să înceteze. Are alte proiecte de care să se ocupe, să termine legea pensiilor”, le-a transmis premierului liberalilor.

De altfel, mai mulți membri ai conducerii PNL susțin că au primit reproșuri din partea oamenilor că se opun majorării pensiilor, așa cum dorește PSD.

„Să vină ministrul Câciu în ședința de Coaliției și să spună câți bani sunt pentru majorarea pensiilor. Sunt bani în buget și nu vrem noi? Să ne spună cu cât vor să majoreze pensiile și cu cât depășim plafonul convenit cu UE”, a spus un lider PNL pentru Europa Liberă.

Premierul Ciucă a repetat și el, în discuțiile din partid, că PSD trebuie să înceteze cu tema în spațiul public sau va fi obligat să reacționeze. Potrivit unor surse din PNL, Nicolae Ciucă se opune total reducerii pensiilor de serviciu încasate de militari.

Florin Cîțu a postat pe contul său de Facebook un grafic prin care susține că alocările cu pensiile bazate pe contributivitate reprezintă 7,47% din PIB în 2022, departe de procentul de 9,4%.

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a postat, tot pe Facebook, un mesaj în care susține că în procentul de 9,4% din PIB sunt incluse și pensiile de serviciu și pensiile militare de stat.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, spune că acesta nu sunt cuprinse în plafonul de 9.4%.

Discuție în Coaliție despre interzicerea cumulului pensie – salariu

O temă care urmează să fie discutată în cadrul Coaliției se referă la interzicerea cumulului pensie salariu și posibilitatea voluntară de a ieși la pensie la 70 de ani.

„Nu este vorba de majorarea vârstei de pensionare pentru toți, ci doar pentru cei care doresc explicit acest lucru. Nu e obligatoriu, e voluntar”, au precizat reprezentanții din conducerea PNL pentru Europa Liberă.

Florin Cîțu a subliniat că dacă PSD nu va susține proiectul propus de PNL, va trebui să existe o discuție clară în Coaliție pe subiect.

Premierul Ciucă le-a transmis celor din PNL că nu este de acord cu ideea propusă de Marcel Ciolacu prin care se impune plafonarea prețului la alimentele de bază. Nici Florin Cîțu nu a dat mari șanse inițiativei PSD, dar nu a respins ca aceasta să fie discutată la ședința Coaliției.

Ce se întâmplă cu Hidroelectrica și vânzarea acțiunilor. Ce bursă preferă premierului Ciucă

Vânzarea participațiilor statului la Hidroelectrica este blocată de o lege votată în 2020, la inițiativa PSD. Potrivit acesteia, statul român nu își poate vinde participațiile timp de doi ani, iar termenul expiră în toamna lui 2022.

Soluția la care se va apela, potrivit unor surse guvernamentale, este ca 15% din acțiunile deținute de Fondul Proprietatea să fie listate la bursă. Potrivit surselor citate, premierului Ciucă și-ar dori ca listarea să aibă loc doar pe bursa de la București, dar nu există o decizie finală în acest sens.

Fondul Proprietatea deține 20% din acțiunile Hidroelectrica, în timp ce statul român are o participație de 80%. Surse din Coaliție au afirmat pentru Europa Liberă că PSD nu este de acord cu vânzarea acțiunilor la Hidroelectrica, de aceea s-a apelat la soluția cu Fondul Proprietatea.

Ministrul Energie a declarat, într-un interviu pentru Reuters, că va susține vânzarea unui pachet de 15% din ce deține Fondul Proprietatea.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG