Linkuri accesibilitate

România începe administrarea dozei III de vaccin anti-Covid


Pentru a putea beneficia de a treia doză de vaccin trebuie să fi trecut minimum șase luni de la primirea celei de-a doua.
Pentru a putea beneficia de a treia doză de vaccin trebuie să fi trecut minimum șase luni de la primirea celei de-a doua.

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva Covid-19 poate începe de marți, 28 septembrie, în România, a anunțat miercuri pemierul Florin Cîțu. Condiția este să fi trecut cel puțin șase luni de la rapel.

Pot face a treia doză și cei care au trecut prin boală.

„Am luat decizia ca, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de șase luni de la administrarea dozei a doua cu oricare dintre vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca să înceapă doza a treia”, a spus premierul.

Acesta a adăugat că doza de rapel se va efectua numai cu vaccin pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială.

Decizia a fost luată miercuri în ședința CNCAV, la care au participat membrii Comitetului, alături de repezentanții instituțiilor implicate în lupta împotriva COVID-19: Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului, Institutul Național de Sănătate Publică.

Pentru cine este recomandată „ferm” doza a treia

CNCAV a anunțat miercuri, în paralel cu briefingul premierului, pentru cine este „ferm recomandată” doza a treia:

➢ persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile:

  • cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă),
  • persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;

➢ persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menținerea bunei funcționări a sistemului de sănătate și a unităților de învățământ.

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală, se spune în comunicatul CNCAV.

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială.

Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel.

Cum se face programarea

Se va realiza prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare.

Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de DSP-uri.

Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate.

„Reiterăm cetățenilor necesitatea și importanța vaccinării împotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, în interes invidual și al sănătății publice, prin reducerea cazurilor severe și a deceselor. Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european”, transmite CNCAV.

***

FDA a autorizat administrarea unei doze 3 de rapel, la persoanele în evidență cu boli cronice, indiferent de categoria de vârstă, expuse la riscul unei forme severe a Covid, dar și personalului medical, în condițiile transmiterii accelerate a variantei Delta.

În momentul de față, în România este în curs de optimizare platforma de programare pentru cea de-a treia doză.

Același lucru se întâmplă și și Registrul Unic Național al Vaccinărilor.

Administrarea celei de a treia doze se va face pe bază de ARN mesager, respectiv Pfizer sau Moderna pentru scheme de vaccinare care au avut inițial acest tip de vaccin.

Pentru persoanele care au primit vaccin de la AstraZeneca propunerea pe care au abordat-o toate celelalte țări europene a fost de a administra unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager în completarea vaccinării cu vector viral care a fost folosit la prima schemă, a spus marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Suplimentar, pe lângă persoanele de peste 65 de ani, aceste categorii de persoane vor fi eligibile și pentru doza de rapel, doza booster la cel puțin 6 luni de la schema de vaccinare inițială.

Vor primi a treia doză persoanele cu afecțiuni oncologice, cu tumori solide, cât și cele care au afecțiuni oncologice hematologice, care sunt fie în curs de tratament activ, fie tratați anterior și care se află în faza post-terapie oncologică. De asemenea, vor primi și cei care au factori de risc agravanți, care nu țin de afecțiunea oncologică, cum ar fi bolile pulmonare, cardiovasculare, diabet, ciroză hepatică și alte condiții de imunodepresie.

Alte categorii care vor primi vaccinul sunt: pacienții post-transplant, pacienții cu afecțiuni cronice, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, hepatice, hematologice, renale, endocrinologice, reumatice, dermatologice, afecțiuni neurovasculare și neurovegetative, demențe, boli psihiatrice în stadiu avansat, bolile congenitale (Sindrom Down).

Nu vor fi excluși nici cei care au imunodeficiențe moderate sau severe, datorate imunodeficiențelor primare, cum sunt pacienți cu HIV în orice stadiu.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat miercuri 7.045 de noi cazuri de infectare cu coronavirus.

În ultimele 24 de ore, 130 de persoane au decedat.

La ATI sunt internaţi 1.037 de pacienţi cu COVID-19, numărul lor fiind în creştere. 236 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 18 dintre ei fiind la ATI.

Rata de infectare în Bucureşti, unde sunt peste 1.000 de cazuri noi, a trecut de 3 la mie, ceea ce implică noi restricţii şi utilizarea certificatului digital.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG