Linkuri accesibilitate

Premierul, la rapel: Vom încerca să producem vaccinul anti-Covid în România


România - premierul Florin Cîțu, sâmbătă, după rapelul la vaccinul anti-Covid

România face demersuri pe lângă Comisia Europeană pentru a putea produce la Institutul Cantacuzino vaccin anti-Covid, a anunțat premierul Florin Cîțu sâmbătă, la ieșirea la de la rapelul făcut la vaccinul împotriva Covid-19.

El a negat că România ar putea cumpăra vaccin rusesc sau chinezesc.

„Am început discuțiile, am fost întrebați dacă dorim, dacă avem capacitatea, am spus da, așteptăm răspunsul Comisiei Europene în acest sens”, a declarat premierul Florin Cîțu.

El a spus că nu a primit raportul Ministerului Sănătății cu privire la incendiul de la institutul „Matei Balș” dar a dat asigurări că, atunci când îl va primi, îl va da publicității.

Cîțu a recunoscut că el și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, se mai contrazic dar a negat existența oricărori tensiuni între ei. El a spus că singurele dispute sunt legate de informațiile care nu ajung la ei în același timp.

Cu privire la viitorul buget, a spus că principiul de bază în structurarea sa va fi „fără risipă a banului public” și a avertizat că există posibilitatea ca anumite comanii de stat cu datorii să nu supraviețuiească planului de restructurare al guvernului.

Principalele declarații ale premierului Florin Cîțu:

Jurnalist: Există tensiuni între ministrul Sănătății și premier?

Premierul Florin Cîțu: „Nu există tensiuni, dar ne contrazicem pentru că informația nu ajunge la noi în același timp. Obiectivul nostru e de a vaccina cât mai mulți români, în cât mai scurt timp, pe acest lucru ar trebui să ne concentrăm. În privința tragediei de la ”Matei Balș”, nu am primit încă un raport, îl aștept de la Ministerul Sănătății, când îl voi avea vi-l voi transmite”.

Jurnalist: Sunt tensiuni în coaliție din cauza bugetului?

Premierul Florin Cîțu: „Bugetul este o provocare pentru orice coaliție, mai ales că suntem oameni politici. Dar criteriile de la care pornim, am mai spus, este fără risipa banului public. În acest an am vorbit de câteva reforme. Sunt companii de stat în pierdere, cheltuielile cu subvențiile aproape că s-au dublat, am văzut adâncirea pierderilor. Aceste companii trebuie să vină cu un program de restructurare dacă vor să mai fie susținute. E posibil ca unele din ele să nu supraviețuiască. Apoi, cheltuielile cu personalul s-au dublat în ultimii 4 ani”.

Jurnalist: A demarat sau nu România discuții pentru cumpărarea vaccinului rusesc sau chinezesc?

Premierul Florin Cîțu: „România a avut o comunicare cu Comisia Europeană. Vom încerca să producem vaccinul în România la Cantacuzino. Nu știm ce vaccin vom produce, dar asta este varianta pe care mergem noi. Am început discuțiile, am fost întrebați dacă dorim, dacă avem capacitatea, am spus da, așteptăm răspunsul Comisiei Europene în acest sens”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG