Linkuri accesibilitate

Premierul moldovean despre medicii români: Au ce învăța de la medicii noștri


Ion Chicu
Ion Chicu

Premierul moldovean Ion Chicu a catalogat prezenta la 42 de cadre medicale în România drept „un schimb de experiență" și că ar avea de învățat de la medicii din Republica Moldova unde sunt mai puține cazuri de infectare cu coronavirus.

„Vreau să remarc ajutorul pe care Republica Moldova l-a primit din partea mai multor țări, aici menționez de vizita ministrului de Externe al Ungariei și, bineînțeles, vizita ministrului de Externe al României – care a venit, în primul rând, să însoțească o echipă de medici, care activează și fac schimb de experiență cu medicii noștri. De ce eu tot spun despre schimb de experiență… Da, în primul rând, medicii români ajută medicilor noștri, dar – pe de altă parte – eu vreau încă o dată să menționez profesionalismul excepțional al medicilor noștri, care au ajutat și ajută la tratarea persoanelor infectate.

Eu am remarcat și săptămâna trecută și fiecare poate verifica: rata deceselor în RM din cauza coronavirusului este de 3%, rata globală – 7%, în România este 5,7%. De aceea, trebuie să ne mândrim cu profesionalismul medicilor moldoveni și să nu ne rușinăm să-l spunem. Toți care vin la noi să ne ajute au și oportunitatea să învețe de la medicii noștri cum se tratează asemenea boli”, a afirmat Ion Chicu, citat de presa de peste Prut, după o întrevedere cu Igor Dodon, și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

O echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății au plecat în Republica Moldova joi, 30 aprilie, pentru a completa echipele medicale din țara vecină în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Medicii și asistenții medicali cu specializări în Anestezie și Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgență și Medicină Internă vor desfășura, timp de 15 zile, activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu COVID-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unități sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul.

De asemenea, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care acordă ajutor pentru Republica Moldova, constând în echipamente şi medicamente, pentru lupta împotriva coronavirusului. Ajutorul financiar este în valoare de 16,5 milioane lei.

Sprijinul a fost anunțat în urmă cu o săptămână de preşedintelele Iohannis.

„În Republica Moldova situaţia este complicată şi România, care se consideră un partener extrem de important - credem noi că cel mai important al Republicii Moldova -, va pregăti şi va implementa în câteva zile două măsuri importante: prima - o echipă de medici şi personal medical se va deplasa în Republica Moldova pentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical şi medicii de acolo să facă faţă mai bine acestei epidemii; o a doua acţiune va consta în trimiterea de măşti şi materiale sanitare, materiale de protecţie, ba chiar medicamente din rezerva noastră în Republica Moldova pentru a ajuta cetăţenii de acolo să treacă mai uşor peste această epidemie", a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Citește și:

XS
SM
MD
LG