Linkuri accesibilitate

Premierul Ludovic Orban: Creșterea îmbolnăvirilor de Covid poate fi oprită în 7-10 zile


România - premierul Ludovic Orban
România - premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat ieri seara, într-un interviu la Digi24, că datorită măsurilor luate de autorități, creșterea ratei de infectare cu Covid 19 va putea fi oprită în mai puțin de două săptămâni: „Putem să oprim creșterea numărului de cazuri. Estimarea mea e că putem să oprim în 7-10 zile. De ce? Pentru că, pe de o parte am instituit noi măsuri care au oprit activitățile unde a existat cea mai mare rată de răspândire a virusului, am impus portul măștii și alte măsuri”.

În contextul în care numărul de cazuri a crescut constant în ultimele 14 zile, depășind 3000 de noi îmbolnăviri pe zi, apoi 4000, declarația premierului pare optimistă.

În urmă cu două zile, Institutul Național de Sănătate Publică a avansat o rată de infectare de 3,1% în București, ceea ce ar fi dus la aplicarea așa-numitului scenariu roșu, adică la înăsprirea drastică a măsurilor de protecție sanitară, începând cu închiderea școlilor și transferul tuturor cursurilor online. Datele INSP au fost însă contrazise de comunicările Grupului de Comunicare Strategică care a avansat o rată mai mică, 2,28%, ceea ce a permis păstrarea restricțiilor în Capitală la nivelul deja existent.

Pe fondul neclarităților și a stângăciilor de comunicare, Grupul de Comunicare Strategică a prezentat datele privind rata de infectare cu Covid19 abia în cursul serii, în condițiile în care ea este transmisă în mod obișnuit în jurul prânzului. Ea este de 2,86, deci în continuare sub linia roșie de 3/1000 de locuitori.

Întârzierea a alimentat temerile că autoritățile au avut nevoie de mai mult timp ca să găsească o formulă prin care să mențină artificial, scriptic, nivelul ratei de infectare sub nivelul de intrare în scenariul roșu. Una dintre metode, asumată deja public de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, dar și de alți oficiali, este neintroducerea numărului de cazuri din ”focare”, adică din centrele de îngrijire pentru bătrâni sau persoane cu dizabilități, în calculul general.

În plus, medicul și statisticianul Octavian Jurma contrazice total calculul dat publicității aseară, afirmând pe pagina sa de Facebook că cifra sub 3/1000 de locuitori a fost obținută ori calculul incidenței bolii nu la 14 zile, cum se face în mod curent, ci la 13 zile. Observația concordă cu alte informații și avertismente ale medicilor și experților, obținute de Europa Liberă, potrivit cărora, în încercarea de a menține restricțiile la nivelul actual, autoritățile caută diverse formule prin care ajustează cifrele date publicității.

În același timp, state precum Franța, Anglia, Cehia, Danemarca sau Olanda înregistrează un număr record de cazuri, dar își asumă costurile economice și politice ale înăspririi restricțiilor. Autoritățile de la Praga au raportat de pildă peste 9000 de noi îmbolnăviri pe zi și își asumă măsurile de rigoare într-o țară cu circa 10 milioane de locuitori.

Din 14 octombrie, toate școlile, cu excepția grădinițelor, au fost închise pentru două săptămâni și au trecut la învățământ la distanță, în timp ce orice întâlniri în afara familiei sunt limitate la șase persoane. Sunt închise de asemenea, toate restaurantele, barurile și cluburile.

Londra a intrat de astăzi într-o nouă fază, mult mai severă a restrițiilor, după raportarea unei cifre record a îmbolnăvirilor în Marea Britanie, 19.724 de noi cazuri, la o populație de 66 de milioane de locuitori. Așa cum s-a întâmplat în primul val al pandemiei, nu mai sunt permise întâlniri între persoane care nu locuiesc în aceași casă, iar barurile și cafelele sunt închise.

XS
SM
MD
LG