Linkuri accesibilitate

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, la București: „Prietenii din România” pot conta pe noi în cazul Schengen


Premierul ungar Viktor Orbán a spus, la București, că decizia de respingere a aderării României la Schengen a fost una greșită.
Premierul ungar Viktor Orbán a spus, la București, că decizia de respingere a aderării României la Schengen a fost una greșită.

Premierul ungar Viktor Orbán a declarat sâmbătă, la București, că România ar fi trebuit inclusă în Schengen și că „prietenii din România” pot conta pe Ungaria în acest demers.

Viktor Orbán a venit la București pentru semnarea unui acord între Ungaria, România, Georgia și Azerbaidjan în domeniul energiei.

Acesta presupune construirea unui cablu prin care să fie transportată energia electrică dinspre Caucaz în Europa, via Marea Neagră.

Premierul maghiar a vorbit și despre eșecul României de a adera la Schengen; a spus că decizia de respingere a aderării a fost una greșită și i-a asigurat pe „prietenii din România” că Ungaria sprijină acest demers.

„Am venit la Bucureşti după opt ani şi văd dezvoltarea care a avut loc în aceşti ani şi vreau să îmi felicit prietenii din România. Această dezvoltare justifică parteneriatul şi intrarea României în Schengen”, a spus Viktor Orbán

„Decizia noastră a fost greşită în cadrul Uniunii Europene şi ar trebui corectată. România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând. Vreau să vă asigur, să îmi asigur prietenii din România că pot conta în acest subiect pe ţara noastră”, a spus Viktor Orbán, potrivit traducerii oficiale, citată de Hotnews.

Vizita lui Orbán în România vine după ce, luna trecută, a apărut purtând un fular în culorile rosu, alb, verde, și cu harta Ungariei Mari. Ministerul român de Externe a reacționat vehement, spunând că „orice manifestare de tip revizionist este inacceptabilă”.

Despre subiectul Schengen a vorbit, la București, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezentă la același eveniment.

Ursula von der Leyen și Klaus Iohannis, la București. 17 decembrie 2022.
Ursula von der Leyen și Klaus Iohannis, la București. 17 decembrie 2022.

„Noi, Comisia, ne-am făcut o misiune din a vă evalua eforturile şi trebuie să spun că a fost un rezultat excepţional şi pozitiv. Îndepliniţi toate cerinţele necesare şi astfel eu voi lucra neobosit alături de dumneavoastră, domnule preşedinte, alături de celelalte state membre, astfel încât să găsim o soluţie cât mai rapid posibil”, a transmis Ursula von der Leyen.

România a ratat accederea la spațiul Schengen după ce la Consiliul JAI de pe 8 decembrie guvernul din Austria a uzat de dreptul de veto.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a invocat problema migrației ilegale din țara sa, spunând că România și Bulgaria trebuie să își îmbunătățească procedurile de la frontiere.

Decizia a stârnit revolta oficialilor români, dar și a unei bune părți a populației.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG