Premiul are o valoare de 11 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), sumă care este împărțită între câștigători. El este acordat de Academia Regală Suedeză de Științe.
„Cei doi laureați ai premiului Nobel pentru fizică din acest an au folosit instrumente din fizică pentru a dezvolta metode care stau la baza puternicului instrument al învățării automate de astăzi”, a motivat structura care acordă premiile, într-o declarație.
Considerat cea mai prestigioasă distincție pentru fizicienii din întreaga lume, acest premiu a fost creat, alături de premiile pentru realizări în știință, literatură și pace, prin testamentul lui Alfred Nobel.
Premiile au fost acordate cu câteva întreruperi începând din 1901 (premiul Nobel pentru economie a fost adăugat mai târziu) în memoria omului de afaceri și filantropului suedez care a făcut avere din inventarea dinamitei.
În afara alegerilor uneori controversate pentru pace și literatură – notează Reuters – fizica face adesea cea mai mare vâlvă printre premiile Nobel, lista laureaților din trecut cuprinzând „superstaruri” științifice precum Albert Einstein, Niels Bohr și Enrico Fermi.
Premiul pentru fizică de anul trecut a fost acordat lui Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L'Huillier pentru activitatea lor în domeniul creării unor impulsuri de lumină ultracurate care pot oferi o imagine instantanee a schimbărilor din interiorul atomilor, ceea ce ar putea îmbunătăți detectarea bolilor.
Premiul pentru Fizică este al doilea din seria celor acordate anual în octombrie.
Luni, 7 octombrie, s-a decernat premiul pentru Medicină, miercuri va veni rândul Chimiei, iar joi va fi Literatura.
Vineri, Comitetul Nobel din Oslo va anunța câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace, iar luni vom afla cine este laureatul la Economie.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.