Linkuri accesibilitate

Premiul Nobel pentru Medicină, câștigat de oamenii de știință William G.Kaelin Jr., Peter J.Ratcliffe și Gregg L. Semenza


Câștigătorii premiului Nobel pentru Medicină în 2019 sunt, de la stânga la dreapta: Gregg Semenza (Statele Unite), Peter Ratcliffe (Marea Britanie) și William Kaelin (Statele Unite)
Câștigătorii premiului Nobel pentru Medicină în 2019 sunt, de la stânga la dreapta: Gregg Semenza (Statele Unite), Peter Ratcliffe (Marea Britanie) și William Kaelin (Statele Unite)

William G.Kaelin Jr., Peter J.Ratcliffe și Gregg L. Semenza au obținut premiul Nobel pentru medicină și fiziologie pentru descoperirile privind „modul în care celulele percep și se adaptează diferențelor de nivel al oxigenului din mediu”.

„Importanța fundamentală a oxigenului se știa de secole, însă modul în care celulele se adaptează variațiilor nivelului de oxigen a fost mult timp o necunoscută. Lucrarea care primește premiul Nobel în acest an arată care sunt mecanismele moleculare prin care sunt reglate la nivel genetic răspunsurile organismului la variațiile nivelului de oxigen”, a fost menționat pe pagina de Twitter a Premiului Nobel.

Descoperirile celor trei cercetători ar putea ajuta și la stoparea dezvoltării tumorilor canceroase, precum și la strategia de combatere a altor boli.

William G. Kaelin Jr s-a născut în 1957 la New York și lucrează la Howard Hughes Medical Institute din 1998, scrie Mediafax. Deține un laborator de cercetare și este profesor la Harvard Medical School din 2002.

Sir Peter J. Ratcliffe s-a născut în 1954, în Lancashire, Marea Britanie. A studiat medicina în Gonville și la Colegiul Caius de la Universitatea Cambridge și s-a specializat în nefrologie la Oxford.

Gregg L. Semenza s-a născut în 1956, la New York. A studiat biologie la Universitatea Harvard. Este profesor la Johns Hopkins University din 1999, iar din 2003 conduce Programul de cercetare vasculară de la Johns Hopkins Institute for Cell Engineering.

Premiul Nobel pentru medicină și fiziologie este decernat anual pentru descoperiri majore în domeniul medicinei și al științelor naturii. Valoarea fiecărui premiu Nobel este, în acest an, de nouă milioane de coroane suedeze, aproximativ 827.000 de euro. Cei trei premianți pentru Medicină și fiziologie vor împărți suma primită.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG