Linkuri accesibilitate

Premiul Nobel pentru Pace acordat Programului Alimentar Mondial


Nobel medal

Premiul Nobel pentru Pace în 2020 a fost acordat Programului Alimentar Mondial (WFP) din cadrul Organizației Națiunilor Unite.

WFP cea mai mare organizație cu rol umanitar pentru acordarea de ajutoare internaționale în alimente. Inițiativa a fost creată în 1961 și astăzi asigură hrană pentru peste 90 de milioane de oameni în fiecare an.

Premiul Nobel a fost acordat organizației pentru „eforturile sale de a combatere foametea, pentru contribuția la îmbunătățirea condițiilor pentru pace în zonele de conflict și pentru că a acționat ca o forță conducătoare în eforturile de a prevenit foametea ca o armă de război și conflict".

Comitetul Nobel norvegian a subliniat, înainte de anunțarea câștigătorului, că nevoia de soluții multilaterale este „mai vizibilă ca niciodată”

Anul acesta au existat 318 de candidaţi la Premiul Nobel pentru Pace. Printe nominalizați s-au aflat activitsta pentru mediu Greta Thunberg, precum și „locuitorii din Hong Kong”, NATO, Julian Assange, Chelsea Manning şi Edward Snowden, alte alegeri posibile fiind organizaţia Reporteri fără Frontiere, Angela Merkel şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Luni, Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat cercetătorilor Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice. Ei au primit reputata distincție, pentru anul 2020, drept recunoaștere a eforturilor lor pentru „descoperirea virusului hepatitei C".

Marți, Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat britanicului Roger Penrose și echipe de cercetători germano-americane formată din Reinhard Genzel şi Andrea Ghez, pentru lucrări în domeniul astronomiei.

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat miercuri cercetătoarei franceze Emmanuelle Charpentier și celei americane Jennifer Doudna , două geneticiene care au creat "foarfecele molecular" capabil să modifice genele umane, un avans considerat revoluționar.

Premiul Nobel pentru Literatură 2020 a fost câștigat de către poeta americană Louise Gluck, pentru pentru „vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumusețe austeră, face ca existența individuală să fie universală”.

În 2020, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), în creştere faţă de suma de 9 milioane de coroane suedeze primită de laureaţii din anii recenţi.

Premiile în sine – constând într-o medalie şi o diplomă – urmează să fie înmânate pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Ceremonia de înmânare a premiului Nobel pentru pace, organizată la Oslo, a fost mutată într-o sală mai mică şi se va desfăşura cu un număr redus de invitaţi.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG