Linkuri accesibilitate

USR cere redirecționarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, un an, la Sănătate


Florina Presadă, senator USR
Florina Presadă, senator USR

Senatoarea USR Florina Presadă a depus vineri un amendament la ordonanța de urgență care prevede măsuri sociale în contextul crizei create de epidemia de coronavirus și propune suspendarea cu un an a pensiilor speciale ale parlamentarilor și redirecționarea lor la Sănătate pentru gestionarea crizei generate de epidemia de coronavirus.

Presadă a făcut și un calcul și spune că bugetul Sănătății ar câștiga 10 milioane de euro pentru echipamente de protecție și aparatură necesare combaterii coronavirusului.

„Unul dintre amendamentele pe care le-am depus la OUG 30/2020 este ca anul acesta să se suspende plata acestor pensii speciale ale parlamentarilor iar banii aceștia să fie redirecționați către bugetul Ministerului Sănătății. Vorbim despre aproape 10 milioane de euro pe care Ministerul Sănătății i-ar putea folosi pentru echipamente de protecție, ventilatoare pulmonare, tratamente, specialiști”, scrie senatoarea USR Florina Presadă pe pagina sa de Facebook.

Un alt parlamentar USR a propus joi reducerea indemnizației parlamentarilor cât durează criza generată de coronavirus, în semn de solidaritate.

Deputatul USR Tudor Benga propune modificarea statutului parlamentarilor cu un alineat care prevede reducerea cu 25% a indemnizației acestora cât durează starea de urgență și încă șase luni după aceea.

Benga își motivează propunerea prin necesitatea unui efort colectiv pe durata instituirii stării de urgenţă, dar şi șase luni după, cât se presupune că va fi nevoie pentru reluarea activităților economice și redresarea economiei.

„Este un act civic şi de solidaritate al Parlamentului României cu cetăţenii care se tem acum nu doar pentru sănătatea lor şi a celor pe care-i iubesc, ci şi pentru posibilitatea pierderii locurilor de muncă şi a diminuării veniturilor. Bugetul României a fost sărăcit după trei ani de guvernare incompetentă a PSD. Guvernul României deja a creat fonduri de criză pentru IMM-uri şi industria afectată şi pentru protecţia socială a cetăţenilor prin Ordonanţele 29 şi 30, dar nu am ajuns în vârful pandemiei şi e greu de anticipat şocul economic. Va creşte foarte curând presiunea bugetară pentru satisfacerea necesităţilor din ce în ce mai mari ale sistemului medical şi ale direcţiilor de sănătate publică, pe măsură ce virusul se răspândeşte şi vor apărea mai multe cazuri grave", spune Tudor Benga.

XS
SM
MD
LG