Linkuri accesibilitate

Președinta Georgiei spune că supraviețuirea țării sale ca stat este în pericol


Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, la o manifestare de Ziua Europei, pe 9 mai, la Tbilisi
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, la o manifestare de Ziua Europei, pe 9 mai, la Tbilisi

Președinta georgiană, Salome Zurabișvili, a declarat că supraviețuirea Georgiei ca stat este în pericol, după ce parlamentul de la Tbilisi a aprobat legea controversată a „agentului străin”, în ciuda unor proteste masive și avertismente occidentale.  

Zurabișvili a reiterat, într-o conferință de la Tbilisi la care participă și miniștrii de Externe din Letonia, Lituania, Estonia și Islanda, faptul că își va folosi dreptul de veto față de această lege. Documentul, despre care criticii spun că va fi folosit contra opoziției și presei independente, a fost adoptat marți, pe 14 mai, de parlamentul georgian, dominat de partidul de guvernământ, Visul Georgian.

Guvernul, spune Salome Zurabișvili, „nu ascultă nici vocea poporului, nici sfaturile prietenilor, nici avertismentele, și-și vede de drumul lui”.

Prin Legea „agentului străin”, organizațiile care primesc ajutor financiar din străinătate, inclusiv ONG-urile și instituțiile de presă, vor fi etichetate ca grupuri care „promovează interesele unei puteri străine”, după modelul existent în Rusia lui Vladimir Putin.

„Este astăzi în joc chestiunea supraviețuirii Georgiei”, a spus Zurabișvili.

În Georgia, șefa statului are puteri reduse și, folosind dreptul de veto contra legii controversate, o poate doar întârzia cu zece zile, nu o poate și bloca. Pentru adoptarea ei definitivă și intrarea în vigoare este suficient un nou vot al parlamentului.

Legea care ar copia o reglementare asemănătoare din Rusia va eticheta organizațiile care primesc ajutor financiar din străinătate drept grupuri care „promovează interesele unei puteri străine”.

Protestatari georgieni adunați în Piața Eroilor din Tbilisi marți noaptea, după adoptarea de către parlament a legii „agentului străin”
Protestatari georgieni adunați în Piața Eroilor din Tbilisi marți noaptea, după adoptarea de către parlament a legii „agentului străin”

Un plan prezidențial pentru viitorul european al Georgiei

Dar Zurabișvili, care este în dezacord cu partidul de guvernământ, a spus că lucrează la un plan pe care îl va prezenta georgienilor în curând și care ar trebuie să se întemeieze pe o „platformă europeană” pentru a mobiliza electoratul înainte de alegerile parlamentare din acest an.

„Planul nostru imediat este mobilizarea pentru alegeri (...) pentru a aduce patria noastră pe un drum pașnic și european”, a spus Zurabișvili.

Legea georgiană a fost condamnată de Statele Unite, Uniunea Europeană și organizații pentru drepturile omului. Un purtător de cuvânt al NATO a spus pe 15 mai că este „un pas în direcția greșită”, care îndepărtează Georgia de integrarea europeană și euro-atlantică.

Votul din 14 mai al parlamentului georgian a scos în stradă mii de protestatari, care au încercat să spargă barierele instalate de poliție la intrarea în forul legislativ.

După lăsarea întunericului, protestatarii care demonstrează deja de săptămâni bune au mărșăluit 2 kilometri, de la clădirea parlamentului până la Piața Eroilor, o intersecție principală din capitala georgiană. Acolo, potrivit corespondenților Europei Libere, poliția a intervenit în forță, arestând cel puțin 13 persoane.

Protestatarii spun că au ieșit în stradă pentru un viitor european al Georgiei și al lor și pentru a apăra libertatea de exprimare.

Oamenii promit să lupte în continuare pentru „Georgia europeană”, după ce parlamentul a aprobat legea „agenților străini”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00

Premierul georgian, Irakli Kobahidze, a acuzat protestatarii că „urmează agenda unei minorități politice” și a susținut că aceștia dau dovadă de o „mare iresponsabilitate” față de țara lor.

Kobahidze a criticat de asemenea Statele Unite, unul dintre cei mai importanți susținători ai Georgiei, pentru declarații „false” despre legea nouă.

Secretarul de Stat adjunct al SUA, James O'Brien, care era la Tbilisi pe 14 mai, a declarat că relația Washingtonului cu Georgia este periclitată, iar Statele Unite își vor revizui sprijinul pentru țara sud-caucaziană, dacă legea intră în vigoare.

Din relatările Reuters, AP și Serviciului georgian al RFE/RL (editor - Alexandru Eftode)

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG