Linkuri accesibilitate

Președinte Iohannis, mesaj pentru Biden: România rămâne angajată să continue obiectivele de securitate


Președintele României Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj de felicitare președintelui ales al Statelor Unite ale Americii, în care îi transmite lui Jeo Biden angajamentul României în a continua promovarea obiectivelor noastre comune de securitate strategică, apărare și economice

„România, în calitate de partener strategic de încredere al Statelor Unite, rămâne ferm angajată să continue promovarea obiectivelor noastre comune de securitate strategică, apărare și economice. Mandatul dumneavoastră de Președinte al Statelor Unite ale Americii va marca, cu siguranță, consolidarea în continuare a cooperării deja excelente dintre România și Statele Unite, la care ați avut deja o contribuție substanțială, în calitate de Vicepreședinte. În acest context, îmi amintesc cu deosebită plăcere vizita pe care ați făcut-o în România, în anul 2014, precum și sprijinul personal pe care l-ați acordat în mod constant țării mele”, a transmis Klaus Iohannis în mesajul de felicitare.

Șeful statului a mai spus că așteaptă cu interes celebrarea, în 2021, a 10 ani de la Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și Statele Unite ale Americii, adoptată în timpul mandatului lui Joe Biden de vicepreședinte.

„România și Statele Unite împărtășesc valorile democrației, drepturilor omului, bunei guvernări și statului de drept, Parteneriatul nostru Strategic contribuind decisiv la transformarea democratică a țării mele. România este ferm alături de Statele Unite pentru a face față provocărilor actuale, de la sănătate la economie și schimbări climatice, și de la securitate la drepturile omului, scopul nostru fiind asigurarea unui viitor mai bun pentru popoarele noastre. În calitate de partener strategic al Statelor Unite și aliat în cadrul NATO, România rămâne angajată să își aducă aportul în ceea ce privește cheltuielile de apărare (burden sharing) și să contribuie în continuare la securitatea, prosperitatea și reziliența comunității globale a democrațiilor”, a mai spus Iohannis în mesajul său transmis președintelui ales al SUA.

Iohannis i-a transmis lui Biden succes în preluarea mandatului de Președinte al Statelor Unite ale Americii în acest context complex și că așteaptă cu interes să lucreze împreună în scopul promovării obiectivelor comune.

Și premierul Ludovic Orban a transmis, luni, că este convins că relațiile dintre România și SUA vor cunoaște o nouă dezvoltare, la fel ca și relațiile dintre SUA și Uniunea Europeană, după alegerea lui Joe Biden în funcția de președinte.

„În urma comunicării rezultatelor, îmi exprim convingerea că relațiile dintre Statele Unite ale Americii și România vor cunoaște o nouă dezvoltare, că parteneriatul strategic dintre noi se va aprofunda în continuare și se va dezvolta pe noi dimensiuni. Îmi exprim convingerea, de asemenea, că relațiile dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană vor cunoaște o îmbunătățire și că România ca partener loial și solid în cadrul NATO își va desfășura în continuare activitatea în cadrul unui NATO care stă funcționeze din ce în ce mai bine”, a spus Orban.

Mesaje au venit și de la aliații tradiționali ai Statelor Unite, NATO și Uniunea Europeană, în care se subliniază importanța consolidării alianțelor pentru securitatea globală.

Aliații Statelor Unite, din Europa până în Extremul Orient, l-au felicitat pe Joe Biden ca pe următorul președinte american, Germania vorbind despre „un nou și pasionant capitol” în relațiile transatlantice, în vreme ce liderii niponi au promis să conlucreze cu el pentru „pace, libertate și prosperitate în regiunea indo-pacifică”.

Deși mulți aliați s-au grăbit să-i adreseze mesaje călduroase lui Biden imediat după ce a fost declarat învingător la 7 noiembrie, alți lideri europeni și mondiali proeminenți fie au păstrat tăcerea, fie au emis declarații de sprijin mai temperate.

La Moscova, Kremlinul nu publicase nici un fel de declarație până duminică la prânz.

XS
SM
MD
LG