Linkuri accesibilitate

Președinta Parlamentului European: România merită în Schengen, dacă mai e ceva ce putem face, o vom face!


În imagine, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în timpul unui discurs în Parlamentul României în decembrie 2022.
În imagine, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în timpul unui discurs în Parlamentul României în decembrie 2022.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat marți că România „nu doar așteaptă, ci și merită” o decizie favorabilă în privința aderării la spațiul Schengen. Ea a spus că speră ca președinția spaniolă a Consiliului UE să poată convinge Austria dar și alte state, dacă este cazul.

„Nu doar că aşteptaţi această decizie, ci o şi meritaţi încă din 2011. /.../ Parlamentul (European) şi-a făcut datoria şi, dacă va trebui să mai facem ceva pentru a identifica ce mai avem de făcut, o vom face. Majorităţile există, nu e nicio problemă în ceea ce ne priveşte. Cred, aşadar, că vom reuşi să găsim o soluţie”, a spus marți președinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, într-un interviu organizat de European Newsroom - proiect media susținut de mai multe agenții de presă, notează Agerpres.

În cadrul interviului acordat la sediul PE din Bruxelles ea a mai spus că are așteptări mari de la actuala președinție, spaniolă, a Consiliului UE, „pentru a încerca să lucreze cu colegii austrieci şi cu alţii, dacă există alte ţări unde continuă să existe întrebări şi cred că aceste întrebări îşi pot primi răspunsurile.”

Aderarea României la Schengen este blocată de Austria, care își reafirmă de fiecare dată cu fermitatea poziția, după ce în decembrie 2022 s-a opus unei eventuale decizii favorabile a Consiliului de Afaceri Interne JAI, reamintește Agerpres.

În cazul Bulgariei, opoziția a venit atât din partea Austriei cât mai ales a Olandei, care se opusese inițial României, după care și-a reconsiderat poziția.

Roberta Metsola spune că a urmărit eforturile României de a intra în Schengen și în trecut.

„Eram în Consiliu şi îmi amintesc fiecare Consiliu European, cu acest punct ce era prezentat de preşedintele dumneavoastră, care spunea: 'Ceea ce merită concetăţenii mei ar trebui să obţină'. Am fost la Bucureşti la două zile după non-decizia de la Consiliul (JAI din decembrie 2022, n.red.). Nu puteam să îi privesc în ochi pe aceşti tineri. Aşadar, sper, sper, mă aştept şi sper că vom avea o decizie care să fie acceptabilă”, a adăugat Metsola.

Președintele PE a menționat că a discutat în permanență subiectul atât cu președintele Klaus Iohannis cât și cu fostul premier Nicolae Ciucă, precum și cu actualul prim-ministru Marcel Ciolacu.

Nu este singurul oficial înalt de la Bruxelles care a afirmat public susținerea instituțiilor UE pentru extinderea Schengen cu România și Austria.

Recent, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut Austriei, în discursul din plenul PE, să permită „fără nicio întârziere” intrarea României şi a Bulgariei în Schengen.

În urmă cu aproximativ o lună, ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu și omologul său austriac Gerhardt Karner au dat un semnal de dialog între cele două părți.

În timp ce Karner a readus în discuție argumentele mai vechi ale Austriei - că nu este o poziție îndreptată împotriva României, ci reflectă faptul spațiul Schengen este ineficient în prezent cu privire la migrația ilegală - Predoiu a asigurat că România poate fi un partener de încredere tocmai pentru întărirea securității sistemului Schengen.

În urmă cu zece zile, cancelarul Karl Nehammer a spus într-un interviu că Austria își menține veto-ul cu privire la extinderea Schengen și a invocat criza migranților din Lampedusa, Italia.

Premierul român a afirmat la rându-i că dacă Austria va continua să blocheze intrarea României în Schengen și în acest an, la Consiliul JAI, va deschide o acțiune la Curtea Europeană de Justiție.

Pe de altă parte, Ciolacu a subliniat că președinția actuală a Consiliului UE este o susținătoare a aderării României.

Pe timpul președinției spaniole, anul acesta mai sunt programate trei reuniuni ale Consiliului miniştrilor de interne din UE: pe 28 septembrie, 18 octombrie şi 4 decembrie, reamintește Agerpres.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG