Linkuri accesibilitate

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre Viktor Orban: Pentru mine, el a fost întotdeauna un erou


Premierul Ungariei, Viktor Orban (stânga) și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (dreapta)
Premierul Ungariei, Viktor Orban (stânga) și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (dreapta)

Premierul Ungariei, Viktor Orban, „a fost mereu un erou”, a spus președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, punctând că are, pentru oficialul ungar, „cea mai mare prețuire”.

Juncker a mărturisit, într-un interviu pentru cotidianul polonez Rzeczpospolita, citat de Politico.eu, respectul pe care îl poartă liderului de la Budapesta, pe care l-a întâmpinat, la un moment dat, cu urarea: „Ce mai faci, dictatorule?”.

„ Îl cunosc încă de la jumătatea anilor ’90, atunci când a ajuns pentru prima dată prim-ministru. Anterior, i-am admirat curajul pe care l-a arătat atunci când armata sovietică mai era încă staționată în Ungaria. (...) Pentru mine, el a fost întotdeauna un euro. Am o relație personală bună cu el. Și sunt convins că și el ar spune același lucru despre mine”, a mai spus șeful Comisiei Europene.

Juncker a mai spus că, ani la rând, îl numea pe Orban, în privat, „un dictator, iar el râdea de acest lucru”.

Declarațiile lui Juncker vin în contextul în care guvernul lui Orban a început o campanie critică la adresa șefului Comisiei Europene și a Bruxelles-ului, care, în cele din urmă, au dus la suspendarea Fidesz, partidul aflat la guvernare în Ungaria, din PPE, grupare din care face parte din Juncker.

Șeful Comisiei Europene a apărat, în cadrul interviului acordat presei din cele patru țări ale grupului de la Vișegrad (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia) cu ocazia împlinirii a 15 ani de la primirea în UE, politicile Bruxelles-ului față de Europa Centrală care au fost în centrul atenției după ce UE a decis sancționarea Ungariei și Poloniei pentru încălcarea statului de drept.

Statul de drept este piatra de temelie a UE. Din când în când, unele țări își permit să aibă o anumită nesubordonare, în funcție de cine se întâmplă sp fire la putere și de stadiul ciclului politic în care se află. Dar sunt încrezător că, în câţiva ani, aceste probleme nu ne vor mai da bătăi de cap”, a argumentat Juncker.

El a mai spus că țările care au făcut parte din blocul sovietic „au nevoie de timp pentru a internaliza faptul că statul de drept reprezintă un element fundamental” al UE.

Juncker a negat faptul că a ignorat interesele țărilor din Europa Centrală: „Cum puteți presupune că sunt împotriva Europei Centrale? Am făcut tot ce s-a putut face pentru ca aceste țări să adere la zona euro pe baza realizărilor lor. Dar este adevărat că în timpul mandatului meu am vizitat Polonia o singură data. Nu este suficient”.

Juncker a spus că nu s-a mai întâlnit cu „eminența cenușie” a Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege și Justiție (PiS), de la summitul NATO din Helsinki, care a avut loc în 2005. Motivul a fost faptul că liderul PiS nu i-a răspuns niciodată cererii de a avea o întâlnire, a mai explicat șeful Comisiei Europene.

Referitor la estimările privind creșterea numărului politicienilor eurosceptici în viitoarea configurație a Parlamentului European, Juncker a precizat că „este cert că va fi diferit. Cu toate acestea, cred, de asemenea, că la aceste alegeri, cei care vor promova naționalismul absurd vor plăti prețul”.

Juncker a mai lansat o amenințare voalată, în locul succesorului său la șefia Comisiei Europene, la adresa oricărei țări care se gândește să trimitp un comisar Eurosceptic la Bruxelles pentru a bloca activitatea Comisiei.

„Nimeni nu mai știe acest lucru, dar ultima data am respins candidaturile a șase comisari pe care mi i-au trimis guvernele naționale. Să țineți minte că guvernele se limitează doar la propunerea comisarilor. Președintele Comisiei este cel care îi acceptă și le alocă responsabilități”, a spus Juncker.

XS
SM
MD
LG