Linkuri accesibilitate

Președintele croat s-a opus contribuției țării sale la misiunea NATO de sprijinire a Ucrainei


Președintele croat Zoran Milanović a invocat interesul național al Croației și a criticat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.
Președintele croat Zoran Milanović a invocat interesul național al Croației și a criticat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.

Președintele croat Zoran Milanović și-a reafirmat marți poziția împotriva implicării forțelor armate croate în misiunea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de sprijinire a Ucrainei.

„Croația nu poate influența în mod semnificativ războiul din Ucraina și nici nu-l poate opri”, a spus Zoran Milanović.

Președintele croat spune că doar prin politici de stat responsabile, Croația poate împiedica extinderea conflictului la granițele sale și poate menține pacea și securitatea cetățenilor săi.

„Am refuzat să accept participarea forțelor armate croate la misiunea de sprijin în Ucraina. Atâta timp cât voi fi președinte, nu voi permite soldaților noștri să fie implicați în astfel de activități, pentru că nu se aliniază cu legile Croației, cu interesul național și ar putea pune în pericol propriul nostru popor”, a spus el.

Zoran Milanović s-a opus și antrenării soldaților ucraineni în Croația, invocând preocupări juridice.

Mai mult, Milanovic a spus că Statele Unite și NATO au fost angajate într-un război proxy împotriva Rusiei prin Ucraina și a criticat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, pe care le-a numit „absurde și inutile”.

Parlamentarii croați au respins pe 16 decembrie 2022 ca Croația să se alături misiunii UE de sprijinire a armatei ucrainene.

Ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, Uniunea Europeană a convenit în octombrie 2022 să înființeze Misiunea de Asistență Militară în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ukraine) și a numit un general polonez să conducă instruirea soldaților ucraineni.

Președintele croat Zoran Milanović, care este și comandantul suprem al forțelor armate croate, s-a opus propunerii care ar fi presupus pregătirea trupelor ucrainene în Croația.

Milanovic a spus că Croația nu ar trebui să fie implicată în război și că propunerea ar încălca constituția, pentru că nu ar fi reușit să clarifice temeiul în baza căruia Ucraina este declarată aliat al UE, având în vedere că nu este membră a Uniunii Europene sau NATO.

Deputații opoziției din Croația au declarat că nu doresc să devină ostatici ai dezacordurilor politice dintre liderii de vârf ai țării balcanice și au spus că constituția nu prevede vot parlamentar în chestiuni aprobate în mod normal de președinte în acord cu guvernul.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG