Linkuri accesibilitate

Slovenia. Controale de poliție la frontierele cu Croația și Ungaria


Un ofițer de poliție inspectează documentele la punctul de trecere a frontierei din Obrezje, Slovenia, 21 octombrie
Un ofițer de poliție inspectează documentele la punctul de trecere a frontierei din Obrezje, Slovenia, 21 octombrie

Slovenia a desfășurat sâmbătă echipe de poliție la punctele de trecere a frontierei cu Croația și Ungaria. Motivul invocat de autoritățile de la Ljubljana este acela de a preveni amenințări la adresa securității.

Guvernul sloven a decis vineri să introducă controale temporare la frontieră până la 30 octombrie. Decizia vine la scurt timp după ce Italia, țară vecină, a introdus controale la trecerea frontierei cu Slovenia din motive de securitatea internă.

Polițiștii au fost trimiși la 14 puncte de trecere a frontierei cu Croația și Ungaria, a informat agenția slovenă de știri STA, citată de Reuters. Restul de 18 treceri nu vor avea o prezență permanentă a poliției, informează autoritățile slovene..

Călătorii au stat la coadă pentru a-și verifica documentele la punctul de trecere Obrezje de la granița cu Croația, unde controalele nu au mai avut loc de la 1 ianuarie anul acesta, când Croația a aderat la spațiul Schengen.

Explicând decizia sa de a introduce controale la frontieră, guvernul a citat amenințări la adresa securității care ar putea proveni de la ceea ce a spus că sunt „membri ai diferitelor mișcări și grupuri teroriste și extremiste” care se deplasează din zone de conflict armat și urmăresc să ajungă în Europa.


Acesta a menționat, de asemenea, o creștere a crimei organizate în Balcanii de Vest.

Decizia Sloveniei de a introduce controale la frontiere vine după ce mai multe țări, printre care Italia, Austria, Polonia sau Cehia au luat măsuri asemănătoare.

Și Germania pregătește controale la frontiera cu Polonia și Cehia, anunța presa germană în 16 octombrie. Berlinul se teme că și Germania poate deveni o țintă pentru teroriștii palestinieni sau din alte țări arabe.

Limitările impuse de diverse țări din Spațiul Schengen vin și după atacul mortal din Belgia, comis de un solicitant de azil respins din Tunisia, care a trăit anterior în Italia și Suedia.

Atacul și statutul atacatorului au arătat lacunele de securitate și politicile eșuate de returnare a migranților în țările de origine, comentează Reuters.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG