Linkuri accesibilitate

Președintele Klaus Iohannis a aprobat instruirea în România a 50 de militari ucraineni


Președintele Klaus Iohannis a informat Parlamentul că a aprobat instruirea a 50 de militari ucraineni în România.
Președintele Klaus Iohannis a informat Parlamentul că a aprobat instruirea a 50 de militari ucraineni în România.

Președinția a informat Parlamentul că a aprobat instruirea în țară a 50 de militari ucraineni și tranzitarea prin România a echipamentelor donate Ucrainei de Finlanda. Instruirea militarilor ucraineni pe teritoriul României va fi o premieră de la începerea războiului din Ucraina.

Informarea președintelui Iohannis a fost transmisă comisiilor de apărare din Parlament şi va intra la vot pe ordinea de zi a următorului plen comun.

România va găzdui un program de instruire a piloților ucraineni pentru manevrarea avioanelor de vânătoare F-16, ca parte a acțiunilor comune NATO și UE de sprijinire a Ucrainei în fața agresiunii ruse.

Pregătirea piloților ucraineni urmează să se realizeze la centrul de antrenament de la baza aeriană militară de la Fetești, al cărei principal scop, potrivit ministrului Apărării, este acela de a îmbunătăți compatibilitatea forțelor NATO, în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina și al situației de securitate instabile de la Marea Neagră.

Președintele României și oficialii din Apărare nu au precizat concret când va începe programul de pregătire a piloților ucraineni.

„Participarea României la activităţile de instruire a efectivelor Forţelor Armate ale Ucrainei transmite un mesaj puternic privind susţinerea şi realizarea pe teritoriul României a acţiunilor destinate efortului de apărare colectivă”, transmite Klaus Iohannis în scrisoarea către Parlament, potrivit HotNews.

Informațiile oferite de autoritățile române legate de sprijinul militar direct acordat de București Ucrainei sunt puține.

În urmă cu o lună însă, Centrul pentru Comunicare Strategică al guvernului ucrainean a publicat un clip video în care vorbea despre 15 pachete de ajutoare militare pe care România le-a trimis Ucrainei de la începutul războiului.

De cealaltă parte, Finlanda a fost una din țările europene care a trimis în mod constant ajutoare militare Ucrainei, inclusiv echipamente grele, muniții și alte elemente de luptă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG