Linkuri accesibilitate

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor speciale


Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind pensiile speciale.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind pensiile speciale.

Legea privind pensiile speciale a fost adoptată luni de Camera Deputaților. Noua lege menține pensiile mari pentru magistrați, dar introduce o impozitare progresivă între 10 și 20%. Opoziția a acuzat că legea este în continuare „sfidătoare”.

Legea a fost reexaminată luni de Parlament, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) de a pune în acord proiectul cu decizia de neconstituţionalitate.

„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit legii promulgate de președinte, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

În cazul în care beneficiarii de pensii speciale au o vechime între 20 şi 25 de ani, cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcţii.

Persoanele care au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţiile enumerate la alin. (1) se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii şi pot beneficia de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie.

„De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcţie din motive neimputabile acestora”, se mai arată în proiect.

În plen, liderul USR Cătălin Drulă a declarat că această nouă lege e și mai „sfidătoare” decât legea anterioară.

În replică, liberalul Florin Roman i-a acuzat pe cei de la USR de ipocrizie, iar preşedintele interimar al Camerei, Alfred Simonis, a arătat că, prin această lege vor fi „mai puţin nesimţite” aceste pensii speciale şi a atras atenţia că, dacă ar fi tăiate, ar fi neconstituţional şi riscăm să pierdem 2,8 miliarde de euro din PNRR.

Adoptarea legii pensiilor speciale vine după ce forma inițială, adoptată de Parlament în iunie, a fost contestată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat la CCR.

În august, Curtea a decis că unele prevederi sunt neconstituţionale.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG