Linkuri accesibilitate

Trei dintr-un foc. Iohannis, un singur motiv pentru respingerea miniștrilor: Lipsa de experiență


Președintele Iohannis a explicat pe scurt. în într-o declarație de presă, de ce a respins ministrii propuși de PSD, prilej pentru un atac la adresa partidului de la guvernare și a lui Liviu Dragnea.

În scrisoarea prin care președintele Iohannis respinge cele trei propuneri de miniștri făcute de PSD este invocat un singur motiv: nu au experiență în domeniul pe care trebuiau să-l gestioneze.

În afară de argumentul comun pentru refuz și recomandarea pentru viitoarele propuneri este copy-paste. ”Prin urmare, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale urmează să înaintați o altă propunere pentru funcția de ministru pentru românii de pretutindeni care, pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea”.

Ieșit într-o declarație de presă, președintele a dat și explicații lapidare pentru respingere.

„Înainte de Sfintele Sărbători de Paști, mi-au propus pesediștii o remaniere a acestui Guvern, nu pentru a face guvernarea mai bună. S-au certat ei între ei, găștile în interiorul PSD. Și au venit cu trei propuneri: Nicolicea, Florea și Brăiloiu și le-am spus că nu sunt de acord cu această remaniere pentru că nu aduce nimic nou și nu e făcută pentru a guverna mai bine. Azi le-am dat pesediștilor și refuzul meu în scris pentru a le spune că nu sunt de acord cu această remaniere”, a spus șeful statului.

Cele trei propuneri de miniștri despre care vorbește șeful statului sunt Eugen Nicolicea, propus în locul lui Tudorel Toader la ministerul Justiţiei, Oana Florea, ministru propus pentru Fonduri Europene în locul Rovanei Plumb şi Liviu Brăiloiu, pe care PSD l-ar fi vrut la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locul Nataliei Intotero. Demisiile Nataliei Intotero şi a Rovanei Plumb au venit ca urmare a candidaturii loc la alegerile europarlamentare, în timp ce în cazul lui Tudorel Toader, PSD a decis retragerea sprijinului politic.

În ciuda presiunilor liderului PSD, Liviu Dragnea, de a-i trece pe noii miniștri prin Parlament, premierul Viorica Dăncilă a refuzat varianta restructurării Guvernului prin Parlament și a spus că așteaptă motivarea președintelui Iohannis în cazul celor trei miniștri.

Totodată, președintele Iohannis a mai spus că PSD „a produs cea mai slabă guvernare de după Revoluție: zero autostrăzi, zero spitale - doar promisiuni. Iar la capitolul „realizări” – nimic, cu o exceptie: la modificările pe legile justiției, la modificările pe codurile penale au lucrat mult și prost”.

Șeful statul a mai subliniat că PSD a lucrat „atât de mult și intens” la „subjugarea justiției”: „pentru a-l scăpa pe Dragnea de justiție, de-asta lucrează PSD de 2 ani și jumtate”.

„Sigur, pentru PSD e mult mai important să-i fie bine lui Dragnea decât să îi fie bine Romaniei sau românilor. Și, sigur, cum Dragnea și alții au probleme cu justiția, în Europa nu mai discută nimeni cu ei. Cum Dragnea nu discută cu Europa, PSD are impresia că nici România nu mai trebuie să fie aproape de UE. PSD se preocupă de problemele lui Dragnea, nu de problemele României sau ale românilor”, a mai punctat Klaus Iohannis.

Președintele a mai folosit această ocazie pentru a-i îndemna pe români să vină la vot pe 26 mai: „Avem ocazia să decidem viitorul României pe 26 mai: avem și alegeri europarlamentare și referendum. Ambele sunt despre viitorul României, despre viitorul european al Romaniei, iar într-o democrație lucrurile se schimbă prin vot. Asadar, votați pe 26 mai”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG