Linkuri accesibilitate

Dragnea o împinge pe Dăncilă spre prăpastie: vrea să scape de ea?


Distanța dintre Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea se mărește
Distanța dintre Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea se mărește

Președintele PSD, Liviu Dragnea o sfătuiește pe prim-ministra Viorica Dăncilă să-i treacă pe noii miniștri prin parlament, dacă nu vrea să stea cu un "guvern șchiop".

Viorica Dăncilă a refuzat ca varianta restructurării guvernului prin Parlament și a spus că așteaptă motivarea președintelui Klaus Iohannis în cazul celor trei miniștri pentru pe care nu i-a acceptat Cotroceniul. Este vorba despre Eugen Nicolicea propus în locul lui Tudorel Toader la ministerul Justiţiei, Oana Florea, ministru propus pentru Fonduri Europene în locul Rovanei Plumb şi Liviu Brăiloiu, pe care PSD l-ar fi vrut la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locul Nataliei Intotero. Demisiile Nataliei Intotero şi a Rovanei Plumb au venit ca urmare a candidaturii loc la alegerile europarlamentare, în timp ce în cazul lui Tudorel Toader, PSD a decis retragerea sprijinului politic.

Liviu Dragnea ar fi vrut ca toate aceste schimbări să se facă printr-o restructurare a guvernului votată de parlament, pentru a evita confruntarea cu refuzul previzibil al președintelui Iohannis. Șefei executivului nu i-a plăcut această idee, care punea sub semnul întrebării supraviețuirea cabinetului pe care îl conduce, așa că a continuat procesul remaierii prin includerea președintelui în acestă ecuație și i-a propus interimari pe Ana Birchall la justiție, Eugen Teodorovici la fonduri europene și Radu Oprea la românii de pretutindeni.

A fost primul gest fățiș de revoltă al prim-ministrei împotriva șefului ei de partid. Înainte de această decizie, care l-a enervat pe Liviu Dragnea, se pare că Viorica Dăncilă s-ar fi opus de mai multe ori ordonanței de urgență de schimbare a Codurilor Penal și de Procedură Penală, în favoarea celor cu dosare penale, ordonanță pe care liderul PSD voia neapărat să o treacă de executiv în această primăvară.

Liderul social-democraților se află deci în conflict aproape deschis cu șefa guvernului său, considerată până acum atât de supusă. Iar declarația dată duminică în care Dragnea îi urează Viorică Dăncilă "succes" în "așteptarea" verdictului de la Cotroceni este un semn evident de iritarea: "eu i-am spus și îi spun, să facă restructurarea prin Parlament, dacă nu vrea să stea cu Guvernul șchiop. E singura variantă după părerea mea. Iohannis nu va accepta niciodată. Poate să vină cu 10 propuneri. O să spună că nu au ținută corespunzătoare".

Logica opoziției Vioricăi Dăncilă are în spate socoteli serioase, fiindcă majoritatea parlamentară pe care și-ar putea baza resturcturarea de care vorbește Liviu Dragnea este foarte fragilă. PSD și ALDE au în plus doar 5-6 parlamentari, dacă la apel nu lipsește nimeni. UDMR a declarat deja că nu va sprijini restructurarea, grupul minorităților este divizat, iar majoritatea independenților joacă împotriva PSD.

E posibil, totuși, ca Dragnea să-și dorească să scape pentru a treia oară de propriul său prim-ministru cum a făcut deja cu Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, care nu au jucat cu liderul PSD până la capăt cartea contrareformei în justiție. De data aceasta, însă, social-democrații nu mai sunt la fel de siguri pe ei ca acum un an. Pe de altă parte varianta ieșirii de la guvernare, care ar putea fi în favoarea PSD, fiindcă ar lăsa toate notele de plată neachitate, ar fi prea devreme: baronii partidului au nevoie de fonduri suplimentare de la ministerul Dezvoltării, înaintea alegerilor locale de anul viitor, iar scrutinul parlamentar va fi abia peste un an și jumătate. De aceea e neclar de ce Liviu Dragnea o împinge pe Dăncilă în prăpastia confruntării cu votul parlamentului. Crede că poate scăpa de ea, pentru că a avut discuții cu UDMR sau mizează pe un alt scenariu? Totul se va decide după alegerile europarlamentare din 26 mai.

În orice caz din programul anunțat de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader și nefinalizat mai exista o ordonanță de urgență redactată, dar nepromovată în Guvern, care impunea o cale extraordinară de atac, contestația în anulare, prin intermediul căreia puteau fi redeschise procese de corupție cu verdict definitiv.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG