Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Alina Corbu, a publicat miercuri, înaintea ședinței Secțiilor Unite, o scrisoare deschisă în care susține că decizia luată de Parlament, de elimnare a pensiilor speciale ale magistraților, este „tristă" și „stupefiantă".
„Stimați concetățeni", își începe președinta ÎCCJ scrisoarea deschisă, de aproape patru pagini, adresată și reprezentanților presei și colegilor.
Corina Alina Corbu susține că Parlamentul a eliminat doar aproximativ 5% din numărul pensiilor speciale, numărul pensiilor de serviciu pentru magistrați și ceilalți angajați ai instanțelor și parchetelor reprezentând aproximativ 3% din total.
„Decizia luată ieri de Parlamentul României a fost pentru mine, ca judecător și cetățean, tristă și, aș spune, stupefiantă", a scris șefa Înaltei Curți.
Ea susține că decizia este tristă pentru că a fost luată cu „ignorarea flagrantă, chiar premeditată, a jurisprudenței anterioare pe această temă a Curţii Constituţionale".
Decizia a fost catalogată stupefiantă pentru că a fost luată cu „ignorarea completă a principiului cooperării loiale între autoritățile statului" și cu ignorarea argumentelor pe care le-au prezentat magistrații.
Corina Corbu susține că pensiile magistraților nu sunt pensii speciale și nici „pensii nesimțite".
„Nu cred că am mai avut o astfel de situaţie în România, mai ales că hotărârea a fost luată practic în condiţii de cvasi-unanimitate, o clasă politică altminteri prin definiţie divizată găsind se pare una dintre puţinele linii comune în afectarea pe termen lung a însăşi stabilităţii sistemului judiciar", a scris Corina Corbu.
Șefa Înaltei Curți mai spune că judecătorii nu trăiesc „închiși" în sediul instanței și știu că opinia majoritară a românilor este împotriva pensiilor de serviciu.
„De asemenea, nu îmi voi permite niciodată să spun într-o țară democratică că societatea greșește sau că opinia poporului român poate fi ignorată. Pot spune însă, cu toată responsabilitatea, că ea este bazată în mare parte pe împrejurarea că de o lungă perioadă de timp celelalte puteri ale statului tratează justiția, de multe ori, în cel mai bun caz ca pe o „Cenușăreasă”, iar, în cel mai rău caz, ca pe o ramură a puterii de stat de rangul doi, care trebuie pusă la locul ei, pentru a nu „deranja„ celelalte puteri ale statului”, susține șefa ÎCCJ.
Secțiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost convocate pentru miercuri de președinta Curții, Corina Alina Corbu, pentru a decide posibila sesizare a CCR în legătură cu legea votată de Parlament prin care sunt eliminate pensile de serviciu.
Proiectul de lege inițiat de PNL privind eliminarea pensiilor speciale a fost votat luni de Camera Deputaților. Au fost 247 de voturi în favoarea proiectului și 21 de abțineri.
Legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, însă va intra în vigoare doar dacă nu este atacată la CCR.
Drept de atacare la CCR are și Înalta Curte de Casație și Justiție, care s-a împotrivit eliminării pensiilor de serviciu ale magistraților.