Linkuri accesibilitate

Șeful grupului de mercenari Wagner susține că a oprit recrutarea prizonierilor


Doi luptători ai grupului de mercenari Wagner, fotografiați lângă clădiri distruse în timpul luptelor, Soledar, Ucraina.
Doi luptători ai grupului de mercenari Wagner, fotografiați lângă clădiri distruse în timpul luptelor, Soledar, Ucraina.

Grupul rus de mercenari Wagner a încetat să mai recruteze prizonieri pentru a lupta în Ucraina, a declarat joi fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin.

„Recrutarea de prizonieri de către compania militară privată Wagner a încetat complet. Acum ne îndeplinim toate obligațiile față de cei care lucrează pentru noi”, a declarat Prigojin, conform Reuters.

Wagner a început să recruteze prizonieri în sistemul penal al Rusiei în vara anului 2022, oferind condamnaților o grațiere dacă supraviețuiesc șase luni în Ucraina.

Gruparea de mercenari nu a furnizat informații cu privire la numărul de condamnați care s-au alăturat luptei, dar cifrele serviciului penal rus publicate în noiembrie au arătat că numărul condamnaților a scăzut cu peste 20.000 de persoane între august și noiembrie, cea mai mare scădere din ultimul deceniu.

Potrivit cifrelor publicate de autoritățile ruse în ianuarie, declinul s-a oprit în mare parte.

Potrivit unei relatări Reuters din decembrie anul trecut, serviciile secrete de informații din SUA consideră că Wagner avea 40.000 de luptători condamnați desfășurați în Ucraina, reprezentând majoritatea personalului grupului.

Grupul Wagner a jucat în ultimele luni un rol tot mai important în războiul Rusiei din Ucraina, forța de mercenari fiind vârful de lance al unui asalt de luni de zile asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk.

Anterior secreți, Wagner și fondatorul său, Evgheni Prigojin, și-au asumat un profil tot mai pregnant, iar șeful grupării chiar a criticat conducerea militară a Rusiei și anumiți oficiali.

În ianuarie, presa de stat rusă a difuzat imagini cu Prigojin întâlnindu-se cu primii luptători condamnați care și-au încheiat stagiul în Ucraina și au fost grațiați.

Într-o înregistrare, Prigojin le-a spus: „Amintiți-vă că viața v-a dat această șansă: nu v-ați ferit de onoare, nu v-ați prefăcut: ați apărat patria, toți ați fost gata să muriți în aceste ultime 180 de zile”.

Evgheni Prigozhin, un antreprenor în domeniul cateringului - denumit „bucătarul lui Putin” din această cauză - a făcut nouă ani de închisoare în timpul Uniunii Sovietice.

Rusia eliberează criminali violenți. Cazul unui bărbat condamnat la 23 de ani de închisoare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG