Linkuri accesibilitate

Ruptură între Florin Cîțu și „echipa câștigătoare”. Falia din PNL și bătălia pentru premier


Echipa câștigătoare, numele ales de tabăra Cîțu în bătălia internă din PNL, începe să se fisureze, iar autoritatea președintelui este contestată. Imagine de la Congresul din 25 septembrie
Echipa câștigătoare, numele ales de tabăra Cîțu în bătălia internă din PNL, începe să se fisureze, iar autoritatea președintelui este contestată. Imagine de la Congresul din 25 septembrie

Liderii din echipa câștigătoare din PNL încep să se delimiteze de Florin Cîțu, care rămâne tot mai singur în fruntea partidului. Prim-vicepreședinții liberali nu sunt de acord cu acceptarea unui premier de la PSD și nici că mandatul de premier îi este rezervat doar lui Florin Cîțu.

Ni se pare că Ciolacu îl păcălește pe Cîțu”, afirmă sub protecția anonimatului un membru al echipei câștigătoare. Negocierile purtate de președintele PNL încep să trezească suspiciuni printre liderii partidului.

„Florin Cîțu negociază doar pentru a rămâne la Palatul Victoria”, este sentimentul oamenilor care i-au fost cândva aproape președintelui PNL. Șefii a 22 de organizații s-au opus începerii negocierilor cu pesediștii. Numărul acestora s-ar majora considerabil dacă Florin Cîțu ar veni în fața partidului să ceară un vot pentru un premier PSD.

Cel mai aproape de Florin Cîțu a rămas secretarul general, Dan Vîlceanu. În rest „începe să fie gol”, spun sursele citate. Prim-vicepreședintele PNL, Lucian Bode, a dat deja semnalul că este valabilă și varianta ca Nicolae Ciucă să fie propunerea de premier. Florin Cîțu a venit imediat și a negat că votul dat pentru Nicolae Ciucă mai este valabil și în actualul context politic.

„Nicolae Ciucă a primit mandat pentru guvern minoritar”, a precizat Florin Cîțu.

O soluție pentru deblocarea situației ar fi ca în Biroul Executiv și în Biroul Politic Național, deciziile să fie impuse de prim-vicepreședinți și apropiații lor și nu de oamenii din jurul liderului PNL. Practic, să apară și alte propuneri pentru funcția de premier.

Conducerea PNL ar putea fi de acord cu o rocadă a premierilor, dar nu va fi de acord cu un premier de la PSD, au susținut mai mulți lideri pentru Europa Liberă. Toți cei patru prim-vicepreședinți, Nicolae Bode, Iulian Dumitrescu, Rareș Bogdan și Gheorghe Flutur, au o poziție similară despre cedarea funcției de premier către PSD.

„Când în presă se dau informații despre premierul PSD acceptat de PNL se testează care este reacția oamenilor”, spun surse din partid.

Ce joc face Cîțu

Liderul PNL a încercat prin orice mijloace să-și conserve puterea în partid și la Palatul Victoria după ieșirea USR de la guvernare și dărâmarea Cabinetului său în Parlament.

Florin Cîțu a „dinamitat orice negociere” cu USR, dar și cu PSD, conform unor membri PNL din echipa câștigătoare. În spatele ușilor, Dan Vîlceanu le-a transmis ambelor partide că Florin Cîțu nu poate renunța la solicitarea de a fi premier, deoarece și-ar pierde puterea în partid și ar apărea un alt pol de putere. Liderul PNL nu acceptă varianta oferită de a prelua funcția de președinte al Senatului, din cauza pierderii relevanței în decizia politică și economică. Dan Vîlceanu este ultimul om de încredere al lui Cîțu.

În discuțiile informale, Florin Cîțu le-a transmis unor apropiați că ar dori să rămână premier demis până pe 19 decembrie. Atunci s-ar împlini termenul constituțional de 60 de zile de la dărâmarea guvernului său și președintele Iohannis ar putea dizolva Parlamentul.

Surse din PNL susțin însă că nici Klaus Iohannis nu mai este dispus să accepte jocurile făcute de Florin Cîțu. Președintele i-a cerut să finalizeze negocierile cu PSD și să vină la Palatul Cotroceni cu o variantă de premier. Până acest lucru nu se întâmplă, nu se vor convoca consultările oficiale.

PSD amenință că poate rupe negocierile cu PNL

PSD, dar și mulți lideri PNL, așteaptă lumina tocmai de la președintele Klaus Iohannis. Acesta este văzut drept singurul capabil să deblocheze situația sau conducerea PNL trebuie să forțeze prin vot un mandat pentru alt premier, nu Florin Cîțu.

Acordul cu PSD și UDMR pentru programul de guvernare nu s-a finalizat, iar liderii din Kiseleff nu mai au răbdare cu liberali.

„Problema cu premierul s-a rezolvat în PSD. Așteptăm ca și PNL să își rezolve problema. Îi mai așteptăm până mâine. Să decidă ei în Bex, BPN. Noi putem forma un guvern și fără PNL, ei nu mai pot fără noi”, a spus un lider PSD pentru Europa Liberă.

Conducerea social-democraților a dat mesaje publice, asumate de Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Vasile Dîncu, că nu îl acceptă pe Florin Cîțu pentru funcția de premier. Pentru a contrabalansa situația, din zona PNL au venit mesaje că nici Marcel Ciolacu sau Sorin Grindeanu nu vor fi acceptați pentru funcția de premier. Mesajele venite pe surse din zona consilierilor PNL au deranjat conducerea PSD, care le-a transmis liberalilor să nu mai dea astfel de zvonuri în presă.

„PNL să își rezolve problemele interne sau putem întrerupe negocierile. Decizia trebuie luată rapid de PNL”, a declarat un alt lider din conducerea PSD.

Kelemen Hunor: „Ne mătură strada dacă nu acționăm mai repede”

Kelemen Hunor începe să dea și el semne de nervozitate. În ședința de la Parlament, el a susținut că trebuie să se ajungă rapid la o înțelegere pentru noul Guvern, deoarece altfel „riscăm să ne măture strada cât de curând”, potrivit unor surse participante la discuție. Președintele UDMR a pledat ca viitorul premier să fie președinte de partid.

Biroul Executiv al PNL va decide în această seară ce propunere va face către Biroul Permanent Național pentru funcția de premier.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG