Linkuri accesibilitate

Prima discuție a noului președinte SUA cu un lider european. Conversație Biden-Johnson


Președintele Joe Biden l-a sunat pe premierul britanic Boris Johnson. E prima conversație cu un lider european a noului lider de la Casa Albă

Joe Biden a discutat sâmbătă seara cu premierul britanic Boris Johnson în prima conversaţie telefonică pe care președintele american a purtat-o cu un lider european, de la investirea sa, informează agenția dpa, preluată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, Biden și Johnson au discutat despre pandemia de COVID-19, schimbările climatice, securitatea şi comerţul.

Boris Johnson a scris sâmbătă seara pe Twitter că a fost „grozav” să discute cu preşedintele Biden. „Aştept cu nerăbdare să aprofundăm alianţa de lungă durată dintre ţările noastre, pe măsură ce promovăm o redresare ecologică şi durabilă după COVID-19”.

Un purtător de cuvânt din Downing Street a declarat că premierul Johnson a salutat călduros decizia preşedintelui Biden de a readuce SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, în Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi în programul COVAX ce asigură un acces echitabil la vaccinuri.

Biden şi Johnson au discutat despre beneficiile unui potenţial acord bilateral de liber schimb, iar premierul britanic s-a angajat să rezolve problemele comerciale cât mai curând posibil, conform purtătorului de cuvânt britanic.

Invocând istoria îndelungată de cooperare a celor două ţări în materie de securitate şi apărare, premierul britanic şi preşedintele american şi-au reafirmat, de asemenea, angajamentul faţă de NATO şi de valorile pe care le împărtăşesc în privinţa promovării drepturilor omului şi a protejării democraţiei, potrivit Reuters.

În ceea ce priveşte pandemia de COVID-19, cei doi lideri au estimat că această oferă „o oportunitate fără egal de a reconstrui împreună, mai bine şi mai ecologic”, conform aceleaşi surse, citate de AFP.


Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG