Europa Liberă a discutat cu liderii partidelor parlamentare pentru a afla care sunt așteptărilor lor de la administrația Biden și ce poate să fie îmbunătățit după mandatul lui Donald Trump. Președintele Biden și membrii echipei sale sunt descriși ca buni cunoscători ai spațiului estic și ai României.
Principala temă care trebuie rezolvată în relația dintre România și Statele Unite este cea legată de liberalizarea vizelor, consideră politicienii de la București. Aceștia apreciază prezența americană în flancul estic și speră că după instalarea administrației Biden vom asista la o reviriment în relațiile dintre SUA și Uniunea Europeană.
Pe lângă implicarea de natură militară, politicienii români doresc ca prezența americană să se facă simțită și prin investiții directe în economie.
De asemenea, liderii partidelor din România prevăd și o schimbare a opticii legată de NATO din partea noii administrații de la Casa Albă. Un alt dosar în care politicienii români preconizează schimbări se referă la repoziționarea Statelor Unite față de Acordul Climatic de la Paris și față de Organizația Mondială a Sănătății. Există așteptări și pentru anumite modificări diplomatice în relațiile pe care noul președinte american le va avea cu Rusia lui Vladimir Putin și China liderului comunist Xi Jinping
Diferența majoră dintre liderii politici de la București se manifestă în privința poziționării față de statul de drept și implicarea Statelor Unite în lupta anticorupție din România. În timp ce un lider precum Dacian Cioloș (USR-PLUS) dorește ca administrația Biden să „insiste ca România să avanseze cu reformele legate de statul de drept”, Vasile Dîncu (PSD) consideră că „ajutoarele pentru întărirea democrației în acest moment, la 30 de ani de la Revoluție, încurcă mai mult decât ajută”.
Termenul avansat de politicienii români pentru eliminarea vizelor și pârghia UE
Eliminarea vizelor pentru români de către administrația Biden este dezideratul exprimat de toți politicienii români consultați de Europa Liberă, fără excepție.
Dacian Cioloș, președintele PLUS și liderul grupului Renew Europe, se așteaptă să găsească „o ușă deschisă la Washington pentru a se închide și dosarul vizelor”. Potrivit acestuia, problema ar trebui rezolvată în cel mult patru ani. Cu toate acestea, Dacian Cioloș speră ca termenul să fie unul mult mai scurt.
„Nu există motive să dureze patru ani. În Parlamentul European am votat o Rezoluție prin care cerem Comisiei să folosească inclusiv pârghia pe care o are în relația cu SUA. Dacă SUA nu liberalizează regimul de vize pentru România și Bulgaria, UE poate fi în situația de a impune vize SUA. Sper să nu se ajungă acolo. Eu sper să putem găsi în administrația Biden un partener serios și pragmatic care să înțeleagă importanța progresului și a unei decizii cât mai rapide pe acest subiect”, a declarat Dacian Cioloș pentru Europa Liberă. Liderul PLUS a amintit de negocierile purtate cu Canada pentru eliminare vizelor și rolul jucat și în acel context de Uniunea Europeană.
Vicepremierul Dan Barna își păstrează tonul optimist pe subiectul vizelor pentru români și crede că se va ajunge la un rezultat pozitiv pentru România.
„După ce depășim problema pandemiei și vom intra pe un trend ascendent economic, cred că vom găsi și premisele și baza dialogului pentru a rezolva subiectul acesta dureros pentru România. Este evident că este un demers de care noi trebuie să ne preocupăm, în principal. Sunt convins că eliminarea vizelor pentru România nu este prima prioritate a Departamentului de Stat de la Washington”, a susținut Dan Barna.
Dacă partidele de la putere mizează pe un rezultat optimist, subiectul eliminării vizelor pentru românii care vor să ajungă în SUA îi preocupă și liderii Opoziției inclusiv din altă perspectivă, cea a calității negocierilor purtate de România.
Președintele Consiliului Național al PSD este de părere că România „a greșit foarte mult în relația cu Statele Unite” în ultima perioadă.
„Nu ne-am spus punctul de vedere pentru că am așteptat prea mult să ni se ofere și nu am cerut nimic. Chiar atunci când am făcut sacrificii, chiar atunci când am participat cu un efort important cu privire la NATO, la celelalte relații legate de flancul estic. În ceea ce privește vizele, este un lucru foarte important ca românii să poată călători liber, ca parteneri strategici cu SUA. Mi se pare că este imposibil ce se întâmplă acum. Nu America este problema, ci problema este a noastră. Sper ca în numele acestui parteneriat strategic să avem bărbați politici care să negocieze cu Statele Unite așa cum trebuie, pe măsura a ceea ce investim și noi în această relație”, a spus Vasile Dîncu pentru Europa Liberă.
Social-democratul a adăugat că dosarul vizelor poate să fie soluționat în următoarea perioadă și că românii vor putea circula fără vize în SUA în timpul administrației Biden.
Surpriza alegerilor parlamentare din decembrie 2020, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) leagă încrederea în administrația din Statele Unite de eliminarea vizelor.
„Încrederea noastră în orice administrație de la Washington este legată de eliminarea vizelor pentru români și de continuarea parteneriatului strategic. Sperăm ca parteneriatul strategic pe care îl avem cu America să continue ca până acum. Problema nu e la conducătorii Americii, ci la conducătorii noștri, care nu subliniază suficient de mult unele interese strategice pe care le avem, cum ar fi eliminarea vizelor”, a fost poziția liderului AUR, George Simion, pentru Europa Liberă.
Statul de drept, ajutor sau presiune externă?
Mesajele venite din partea oficialilor americani despre statul de drept și lupta anticorupție din România au ajutat și este nevoie ca ele să fie întărite, crede Dacian Cioloș. În antiteză, Vasile Dîncu nu vede necesitatea acestora și precizează că ele sunt binevenite doar în anumite condiții.
„Sunt convins că Joe Biden va insista ca România să avanseze cu reformele legate de statul de drept, legate de buna funcționare a justiției pentru că problemele pe care le aveam în 2016 pe agendă. Din păcate, după 4-5 ani au rămas aproape aceleași probleme. Cu guvernarea pe care o avem acum la București și cu administrația Biden sunt convins că relațiile bilaterale se vor întări în perioada următoare”, a punctat Dacian Cioloș.
Dinspre tabăra social-democrată, lucrurile se văd diferit. Primul reproș făcut de Vasile Dîncu se referă la activitatea ambasadorilor SUA în România.
„Cred că o parte din imaginea pe care America a pierdut-o în România în ultimii zece ani a fost legată de unele excese în ceea ce privește monitorizarea democrației din România. Ultimul ambasador a făcut propagandă politică pentru forțele de dreapta, a incriminat partidul de stânga, PSD, fără argumente, de cele mai multe ori”, a afirmat președintele Consiliului Național al PSD.
Potrivit acestuia, social-democrații au evitat să reacționeze deoarece România are un parteneriat strategic cu SUA, dar mesajele ambasadorului Adrian Zuckerman au fost percepute în Kiseleff ca fiind „o provocare”.
„Cred că la noi trebuie să avanseze statul de drept, putem să facem singuri asta. Când ni se reproșează lucruri care există, trebuie să le luăm în calcul, dar cred că democrațiile se dezvoltă doar prin creșterea culturii democratice într-o țară. Ajutoarele pentru întărirea democrației în acest moment, la 30 de ani de la Revoluție, cred că încurcă mai mult decât ajută”, a fost mesajul transmis de Vasile Dîncu.
Liderul social-democrat susține că „ajutoarele din afară” duc la suveranism și cresc mișcările extremiste sau pe cele naționaliste.
„Nu cred că avem nevoie de mai multe ajutoare în acest moment”, a conchis președintele Consiliului Național al PSD.
Liderii de la București vor investiții americane în economie
Pe lângă umbrela de securitate, așteptată din partea Statelor Unite pentru flancul estic, liderii de la București vor să vadă și o amplificare a investițiilor americane în România.
„Toate premisele și istoricul relației cu SUA justifică o menținere și o consolidare a acestei colaborări și a identificării prezenței SUA în România, nu doar pe componenta militară. Este așteptată prezența în zona de energie, în zona acelor offset-uri colaterale industriei de apărare și ne așteptăm ca o parte din producție să fie realizată în România”, a susținut vicepremierul Dan Barna.
Dacian Cioloș este convins că parteneriatul strategic se va întări și în zona economică, nu doar pe cea de apărare. Liderul PLUS a lăudat experiența lui Joe Biden, spunând că acesta cunoaște foarte bine situația din România și din Europa de Est.
Vasile Dîncu subliniază abraziv că România are nevoie „investiții americane directe și nu de povești”. Președintele Consiliului Național al PSD are îndoieli în legătură cu realizarea autostrăzii între Constanța și Gdansk, proiect anunțat anul trecut.
„Nu mi se pare că e un proiect care să fi avut un studiu de fezabilitate foarte serios. Mi s-a părut că este mai degrabă o declarație politică, de politică strategică în această zonă. Să sperăm că se va face acest proiect, eu unul, sincer, personal, nu cred că este un proiect fezabil și care se va face”, a declarat social-democratul pentru Europa Liberă.
Cum vor evolua relațiile cu UE, Rusia, China și NATO în administrația Biden
Revitalizarea relațiilor dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, dar și schimbarea filozofiei SUA în interiorul NATO sunt așteptările politicienilor români de la noul președinte american. Aceștia prevăd o modificare a abordării față de epoca Trump și o apropiere a SUA de UE.
„Este nevoie ca UE și SUA să se alinieze în ceea ce privește relația cu China și Rusia, va trebui să ne stabilim filtre și obiective comune”, susține europarlamentarul Dacian Cioloș.
Potrivit liderului PLUS, administrația Biden reprezintă un moment favorabil în relația SUA – UE care ar trebui să își reia „viteza de croazieră” și să depășească sincopele din ultimii ani.
„Pentru relația SUA cu UE e un moment de reviriment, de relansare după o perioadă destul de dificilă. În acești ultimi ani a cunoscut un relanti în modul în care au evoluat lucrurile”, a punctat liderul RENEW din Parlamentul European.
Cioloș a subliniat și revenirea SUA în Acordul Climatic de la Paris.
„Vorbim despre mesajul pe care această poziționare îl transmite și celorlalți mari poluatori, China ca principal poluator, Rusia într-o măsură poate mai mică. Miza Acordului de la Paris, dincolo de țări semnatare, este mesajul pe care țările importante ale Planetei îl transmit referitor la poziționarea față de schimbarea climatică, față de calitatea mediului, aerului”, a declarat vicepremierul Dan Barna.
Vasile Dîncu crede că relațiile dintre Statele Unite și Rusia se vor îmbunătăți în timpul mandatului de președinte a lui Joe Biden.
„SUA vor avea relații mai bune cu Rusia, mai ales în condițiile în care am intrat într-un război comercial și politic cu China, care cu siguranță că va duce la reorientări strategice în zona internațională. Cred că aceste legături se vor întări”, crede liderul social-democrat.
Vicepremierul Dan Barna vede însă o schimbare de atitudine față de Rusia:
„Acele șuete comunicaționale dintre Donald Trump și președintele Putin probabil vor dispărea de pe agenda publică. Mă aștept să devină mult mai instituțională relația SUA cu Rusia, cum de altfel e previzibil și firesc să fie. Mă aștept ca relațiile cu Rusia să iasă din zona unui personaj teatral, cum a fost în ultimii ani prin felul în care Donald Trump a înțeles să facă politică internațională”.
În privința relațiilor cu China, vicepremierul consideră că ne aflăm într-o dispută legată de zonele de influență economică.
„China este într-o perioadă de expansiune de câțiva ani, SUA sunt într-o defensivă în care vor încerca să rămână relevante și active pentru că este miza lor de supraviețuire. Șansele de ameliorare a relațiilor sunt relativ limitate”, a fost opinia lui Dan Barna.
Din Parlamentul European, Dacian Cioloș vede o schimbare în relația dintre SUA și Rusia, deoarece nu se pune „pune problema ca Joe Biden să meargă pe linia Trump”.
„Am văzut și de ce Trump a avut acea relație cu Putin, am văzut implicarea Rusiei sau urme ale implicării Rusiei și în campania lui Trump, avem problemele încercărilor Rusiei de a interfera și cu deciziile politice din UE. Cred că și aici avem interese comune” a spus Dacian Cioloș.
Liderul PLUS mizează pe o „relație pragmatică “ cu China și Rusia, dar coordonată între SUA și UE.
„E important stabilirea unor obiective clare între SUA și UE legate de relația cu Rusia, nu doar pentru România, ci și pentru frații noștri dincolo de Prut, pentru Republica Moldova. Am avut acum două zile o discuție cu Maia Sandu, există o așteptare și la Chișinău”, a adăugat Dacian Cioloș.
Potrivit acestuia, relația cu SUA se va îmbunătăți și în cadrul NATO.
„E o prioritate europeană să avem o discuție serioasă legată de NATO, de implicarea SUA și UE în NATO. UE lucrează în ultima perioadă pentru o politică europeană comună de apărare, dar care să fie complementară NATO, să întărească NATO, nu să slăbească Alianța. Din păcate, cu Trump nu prea au putut avea loc discuții serioase pe acest subiect. Știu că există o așteptare și la NATO, am discutat și cu domnul Mircea Geoană pe acest subiect. Cred că destul de rapid, SUA și UE vor redemara discuții despre rolul NATO, inclusiv pe flancul estic unde a fost o întărire a prezenței NATO și a prezenței americane, aici sunt optimist legat de poziționarea lui Joe Biden”, a dezvăluit Dacian Cioloș pentru Europa Liberă.
Cum sunt descriși Donald Trump și Joe Biden de politicienii de la București
Dan Barna (USR)
- Donald Trump a înțeles să fie un președinte teatral, dramatic, decât un președinte pragmatic responsabil.
- Joe Biden pare un om mai rânduit, mult mai așezat, mult mai responsabil pe ceea ce înseamnă rolul pe care Statele Unite îl joacă și pe care trebuie să îl joace în materie de mesaje care trebuie transmise.
Dacian Cioloș (PLUS)
- Donald Trump și-a terminat cariera politică, dat fiind felul în care a reacționat la rezultatul acestor alegeri și felul în care s-a comportat în aceste ultime săptămâni.
- Joe Biden e un om experimentat, un om care cunoaște Casa Albă și ce e de făcut la Casa Albă și sunt convins că își va intra în pâine foarte rapid ș va fi un om care va relansa multe lucruri pentru SUA.
Vasile Dîncu (PSD)
- Joe Biden nu este un revoluționar, ci este o constantă a politicii democrate. Biden este un om al sistemului. Este construit în politică și este previzibil. E un lider mai ușor de suportat de societatea americană și de lume decât a fost imprevizibilul Trump.
- Trump a fost un amator în politică, un om de afaceri care a încercat să schimbe fără să își dea seama de marile echilibre, fără să aibă o pregătire politică importantă.
Cum au fost percepute violențele de la Capitoliu la București
Politicienii români recunosc că au fost șocați de evenimentele de la Capitoliu, când clădirea a fost luată cu asalt de o mulțime furioasă între care mulți simpatizanți ai lui Donald Trump.
Dan Barna (USR)
- Eram acasă, era seara. Nu am fost teribil de surprins pentru că efectul social media era previzibil că va genera și astfel de poziționări. Aceasta venea ca urmare a unei poziționări pe care președintele Trump a avut-o consecvent după alegerile din SUA. Președintele Trump a intrat într-o zonă de iliberalism și de pervertire a realității evidente legate de rezultatul alegerilor, care a generat cumva din partea susținătorilor săi o tensiune care era clar că se va manifesta într-un fel sau altul. Am privit cu interes decizia strategică luată de administrația din Washington, în sensul de a nu opune rezistență acelui prim val de protestatari, care au mers la Capitoliu. Cred că au mers pe logica să evite să creeze niște martiri, lăsându-i practic. Prima jumătate de zi s-a văzut foarte clar că forțele de ordine nu au intervenit, acolo nu este nici un fel de dubiu.
- S-a mers pe logica că a fi fost mult mai rău dacă erau victime, dacă ar fi fost bătăi în stradă, dacă ar fi arătat ca un război civil. Așa a părut că niște oameni au dat curs unui mesaj pervertit, unui mesaj profund anti-democratic pe care l-a rostogolit Donald Trump, au protestat acolo, au spart niște geamuri, au rupt niște scaune. Este chestiunea simbolică despre care se poate discuta foarte mult, cât de fragilă este democrația. La un moment dat crezi că ești la un nivel de la care nu mai poți să o iei în jos, ni se dovedește foarte bine că poți să o iei în jos. Exact sentimentul pe care l-a trăit România la început de 2017, când după guvernarea Cioloș părea că suntem așezați bine pe direcția pro-europeană, a venit Liviu Dragnea și ne-a arătat că în două luni de zile cu OUG13 ne-am întors la marginea Europei fuguța. Mesajul pe care l-am văzut la Capitoliu este exact acesta: dacă nu apărăm în fiecare zi nivelul de democrație, nivelul de civilizație la care am ajuns, lucrurile pot să denatureze foarte repede. Nimic nu este definitiv câștigat.
Dacian Cioloș (PLUS)
- Eram acasă, în România, când am văzut violențele de la Capitoliu și am fost alertat și de colegii mei din echipa de la Parlamentul European. E șocant să vezi astfel de imagini în SUA, repet, e șocant să vezi în general astfel de imagini și e mai șocant să le vezi în SUA. E un semn clar că democrația nu e un dat definitiv, că democrația și valorile democratice trebuie apărate. Sunt convins că Joe Biden și administrația sa sunt conștienți de faptul că sunt subiecte care vor trebui abordate intern de ce s-a ajuns în această situație. De asta depinde și cât de puternice vor fi SUA și pe plan internațional. Noi avem obiceiul să vedem în SUA un apărător al valorilor democratice și știu că e o preocupare a lui Joe Biden.
- Știu că Joe Biden vrea să organizeze o conferință internațională despre democrație unde cu siguranță UE îi va fi partener, Parlamentul European îi va fi partener. Tocmai am decis în conferința președinților de grupuri politice din Parlamentul European să îl invităm pe președintele Biden imediat ce va avea ocazia să vină să aibă o intervenție și în Parlamentul European. Parlamentul European vrea să fie un partener al acestei conferințe. Sunt convins că lucrurile vor evolua și în această direcție. E nevoie de dialog pentru a consolida democrația și este nevoie de fermitate în apărarea și susținerea valorilor care stau la baza democrației.
Vasile Dîncu (PSD)
- Eram în București, am fost șocat de ceea ce am văzut. La început am crezut că este un spectacol aranjat care folosește intern la a crea o imagine proastă pentru administrația Trump. Credeam că nu este un lucru serios. După aceea mi-am dat seama că nu este nici un film, că este chiar o realitate. Pe măsură ce am citit mai mult despre asta și am văzut declarații și am văzut ce s-a întâmplat a fost o surpriză pentru întreaga lume: în cel mai apărat loc din lume să pătrundă manifestanții.
- Ceea ce s-a întâmplat în America în ultimii 10-15 ani cu alegeri cu renumărare de voturi, cu contestări cred că trebuie să pună un semn de întrebare întregii lumi. În Europa, așa criticat cum este criticat proiectul UE, dacă se merge în continuare pe acest proiect de coeziune europeană, cred că sunt șanse mari să nu asistăm la asemenea tipuri de manifestări.
George Simion (AUR)
- E regretabil ce s-a întâmplat, violența este ultimul refugiu al incompetenței. Mă îngrijorează că se întâmplă așa ceva într-o democrație consolidată precum cea din SUA. Cred că trebuie să muncim serios cu toții, în toată lumea liberă, pentru ca îndoielile privind corectitudinea scrutinelor electorale să nu mai existe.
- Sperăm ca parteneriatul strategic pe care îl avem cu America să continue ca până acum. Sperăm că libertatea religioasă nu va fi afectată și creștinii nu vor fi persecutați. Știm că noul președinte al Americii este un catolic practicant, de aceea, credem că nu vor fi probleme din punctul acesta de vedere.
Europa Liberă a încercat să obțină un punct de vedere și de la președintele PNL, Ludovic Orban, dar acesta nu a putut fi contactat.
În luna noiembrie, într-un interviu acordat Europa Liberă, Ludovic Orban, la acea vreme premier, evita să-și exprime vreo preferință în cursa electorală din SUA, dar a făcut referire la importanța parteneriatului strategic:
„Noi vom continua parteneriatul strategic cu SUA, proiectele comune. Vom rămâne aliați la fel de fideli în cadrul NATO, ceea ce hotărăsc americanii vom respecta", spunea Ludovic Orban.
Contactat de asemenea, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a considerat că nu sunt necesare precizări având în vedere că parteneriatul cu Statele Unite este o constantă a politicii externe a Bucureștiului.
Facebook Forum