Linkuri accesibilitate

Prima navă cu cereale ucrainene a plecat din portul Odesa spre Liban


Nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, părăsește portul maritim Odesa după ce a fost reluat exportul de cereale în urma acordului de la Istanbul. Ucraina, 1 august 2022.

Prima navă cu cereale ucrainene a părăsit luni dimineața portul Odesa, în baza controversatului acord de reluare a exporturilor de cereale la Marea Neagră, relatează The Guardian. Este primul transport de la declanșarea războiului de către Rusia.

Informația a fost prezentată de ministerul turc al apărării și confirmată de ministrul ucrainean al infrastructurii Oleksandr Kubrakov, pe pagina sa de Facebook, potrivit Reuters.

Nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, care transportă 26.000 de tone de porumb, a părăsit portul Odesa, cu destinația Liban, potrivit Ministerului Infrastructurii din Ucraina.

„Ucraina împreună cu partenerii noștri au făcut astăzi încă un pas în prevenirea foametei în lume”, a declarat luni Oleksandr Kubrakov, ministrul ucrainean al infrastructurii, într-o postare pe Twitter.


Kubrakov a subliniat că Ucraina a făcut „totul” pentru a restabili porturile și că ridicarea blocadei va oferi economiei Ucrainei venituri de 1 miliard de dolari în valută.

Ministrul ucrainean al infrastructurii a declarat că 16 nave încărcate au fost blocate în porturile Ucrainei de la începutul invaziei ruse și că plănuiesc ca porturile să-și recapete capacitatea de transport în următoarele săptămâni.


La rândul său, ministerul turc al Apărării a spus că „desfășurarea altor nave este planificată în sfera de aplicare a coridorului și a metodei stabilite”.

Pe 22 iulie, la Istanbul, Ucraina, Rusia, Turcia și ONU au semnat un acord privind reluarea transportului de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră, însă la mai puțin de 24 de ore prevederile înțelegerii au fost puse la îndoială atunci când forțele ruse au lovit portul Odesa al Ucrainei.

La întrebarea ministrului apărării al Turciei, Rusia a negat la început că a fost implicată în atac. Dar a doua zi a emis o declarație în care spunea că a lovit o navă ucraineană care transporta arme vestice care se afla în port. Autoritățile ucrainene au respins explicația Rusiei.

Acesta este motivul pentru care lumea întreagă urmărește să vadă dacă Rusia își ține de partea ei de înțelegere.

Recolta de anul acesta a Ucrainei va fi la jumătate din cauza războiului

Președintele Volodimir Zelenski a spus că recolta Ucrainei din acest an ar putea fi la jumătate din cantitatea obișnuită din cauza invaziei ruse.

„Recolta ucraineană din acest an este amenințată să fie de două ori mai mică”, a scris președintele ucrainean pe Twitter în engleză. Scopul principal al țării sale, a spus Zelenski, a fost prevenirea unei crize alimentare globale cauzate de invazia rusă.

Comentariile sale au venit ca urmare a uciderii proprietarului uneia dintre cele mai mari companii agricole din Ucraina.

Fondatorul companiei Nibulon, Oleksi Vadaturski, și soția sa au fost uciși în locuința lor, transmite Reuters.

Compania care exportă grâu, orz și porumb își are sediul în Nikolaiev, un oraș strategic important, aflat în apropierea zonei Herson, ocupate de Rusia, și la 130 de kilometri de Odesa.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG