Linkuri accesibilitate

Prima slujbă la catedrala Notre-Dame, după incendiul devastator, în condiții restrictive de siguranță


Lucrările de securizare a părții de sus a catedralei nu s-au încheiat

O congregație mică, de maximum 30 de persoane, cu cască de protecție pe cap, va participa la prima slujbă după incendiu, în intenția de a relua activitatea sacramentală a monumentului-simbol al creștinătății

Este primul serviciu religios care are loc în interiorul Notre-Dame, după incendiul care a distrus turla principală și acoperișul edificiului gotic, în urmă cu două luni. Liderii Bisericii Catolice doresc să transmită mesajul că viața merge înainte, dar, totodată, vor să încurajeze donațiile pentru reconstrucție, după cum transmite Reuters.

Guvernul francez a anunțat că în fondul pentru reconstrucție al catedralei au intrat mai puțin de 10% din fondurile de peste 850 de milioane de euro promise după incendiu de diversi milioanari, cei mai mulți din industria luxului.

Serviciul religios de sâmbătă după amiază se va desfășura într-o capelă laterală, la care vor avea acces doar 30 de persoane care vor purta căști de protecție, din motive de securitate.

Ministrul francez al Culturii, Franck Riester, a declarat la televiziunea France 2 că Notre Dame „se află încă într-o stare fragilă, mai ales ce a mai rămas din acoperiș, care nu a fost încă securizat și există riscul prăbușirii”.

Incendiul de la 15 aprilie s-a soldat cu distrugerea acoperișului și a turlei principale a capodoperei arhitecturale, determinând un val internațional de compasiune, dar și promisiuni de milioane de euro, ca donații pentru reconstrucție. Printre cei care se angajaseră într-o competiție caritabilă se numără Bernard Arnault și François-Henri Pinault, miliardari care patronează mai multe companii din industria modei și a luxului. „Au existat persoane care au anunțat că vor dona, dar, în final, nu au făcut-o”, a spus ministrul culturii de la Paris, care s-a arătat optimist, în sensul că donațiile vor fi depuse pe măsură ce restaurarea va progresa.

Președintele francez Emmanuel Macron a impus un termen limită pentru încheierea restaurării de cinci ani, însă ministrul Riester este mai precaut. El spune că este bun un termen, însă este probabil de mai mult timp, pentru că este importantă calitatea lucrărilor.

Slujba va fi oficiată sâmbătă de arhiepiscopul de Paris, Michel Aupetit.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG