Linkuri accesibilitate

Primarul din Corbeanca, reținut de DNA pentru mită, eliberat de judecători


Primarul comunei Corbeanca/județul Ilfov, Anton Valeriu, a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție (DNA), fiind acuzat că a luat mită de aproape două milioane de euro și că ar fi cerut și primit 16 hectare de teren și pădure, pe care le-a vândut apoi cu peste două milioane de euro.

UPDATE Tribunalul București, care a judecat cererea de arestare preventivă emisă de procurori pe numele primarului, a decis eliberarea acestuia. Nu a fost impusă nicio măsură preventivă.

Președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, Anton este acuzat de mită în formă continuată, spălare a banilor și instigare la aceeași infracțiune în formă continuată.

Procurorii spun că Valeriu Anton, în perioada 2011-2017, având spre soluționare cererea unei persoane de restituire a unui teren de 45 ha situat pe raza comunei Corbeanca, ar fi pretins și primit de la aceasta, prin intermediari (unul dintre aceștia fiind celălalt suspect reținut în prezenta cauză), suma de 1.418.581 euro, bani ce ar fi fost remiși după obținerea despăgubirilor bănești, ca urmare a aprobării dosarului de către Agenția Națională de Restituire a Proprietăților (ANRP).

Pentru a fi disimulată adevărata proveniență a sumelor de bani primite ca mită, la cererea primarului au fost încheiate mai multe acte notariale autentificate prin care ar fi fost ascuns adevăratul beneficiar al sumei de bani menționate mai sus.

Într-un context asemănător, în perioada septembrie 2011 – iulie 2019, primarul Valeriu Anton ar fi pretins de la persoane îndreptățite să li se restituite diverse suprafețe de teren, jumătate din drepturile revendicate pentru a face demersurile necesare în vederea soluționării favorabile a cererilor depuse de acestea.

După soluționarea cererilor, într-o manieră asemănătoare, primarul a intrat în posesia a șapte hectare de pădure - vândută ulterior contra sumei totale de 1.554.695 euro, a nouă hectare de teren arabil - vândut în 2019 pentru suma de 450.000 euro și a sumei de 475.318 euro.

În ultima declarație de avere, din iunie 2022, primarul figurează cu datorii de 1,4 milioane de euro către o bancă și trei persoane fizice, iar împrumuturile ar fi fost făcute în perioada 2008-2009.

Valeriu (PMP) este primar al comunei Corbeanca din 2008 și provine din UNPR absorbit prin fuziune de PMP.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG