Linkuri accesibilitate

După 26 de ani de mandat, primarul din Otopeni primește 30 de zile în arest la domiciliu


Imagine generică din Orașul Otopeni, unul dintre cele mai bogate din țară.
Imagine generică din Orașul Otopeni, unul dintre cele mai bogate din țară.

Procurorii anticorupție îl acuză pe Silviu Gheorghe de abuz în serviciu într-o afacere veche de zece ani. Contractul de un sfert de miliard de euro ar fi trebuit să schimbe fața orașului. 

Cu un PIB pe cap de locuitor peste cel al Bucureștiului, Otopeniul este unul dintre cele mai prospere orașe din țară. A devenit un magnet pentru zeci de mii de bucureșteni care, în ultimii ani, au fugit de aglomerația Capitalei spre o zonă mai verde, mai puțin poluată și mai aerisită.

Socoteala din București nu s-a potrivit cu infrastructura de pe teren. În multe cartiere, încă sunt mari probleme cu iluminatul, canalizarea sau străzile, deși Primăria promitea, încă de acum 10 ani, că cei 260 de milioane de euro pe care îi va investi în utilități vor rezolva toate problemele orașului. Contractul nu a rezolvat infrastructura, dar i-a adus primarului o acuzație de abuz în serviciu și un mandat restrictiv de libertăți de 30 de zile.

Nelu Iordache și afacerea de un sfert de miliard de euro

Pe 12 septembrie 2011, Primăria Otopeni atribuia un contract în valoare de 1.112.552.346, 25 lei (aproximativ 260 de milioane de euro) asocierii formate din S.C. ROMSTRADE S.R.L. - S.C. ARCADIA ENGINEERING S.R.L. cu lider S.C. ROMSTRADE S.R.L.

Asocierea ar fi trebuit să se ocupe de realizarea infrastructurii de bază a Orașului Otopeni prin lucrări de iluminat stradal, lucrări de alimentare cu apă, construcții de canalizare și apă reziduală și servicii de proiectare tehnică pentru construcția de lucrări publice.

Era singura asociere de firme care se înscrisese la licitația organizată de Primăria Otopeni.

Silviu Constantin Gheorghe este ales din 1996 pe listele PNL car edil-șef al orașului Otopeni.
Silviu Constantin Gheorghe este ales din 1996 pe listele PNL car edil-șef al orașului Otopeni.

După zece ani, contractul a devenit obiect al unui dosar penal instrumentat de procurorii anticorupție. Surse din anchetă au declarat, pentru Europa Liberă, că, prin acest contract, orașul ar fi fost reabilitat în întregime, pe parcele. Prima parcelă pe care ar fi început lucrările era parcela Ferme, iar operațiunile financiare derulate cu ocazia finanțării lucrărilor de pe aceasta au dus la acuzațiile penale.

Pentru a duce la bun sfârșit afacerea în care intraseră, SC Romstrade SRL și SC Arcadia Engeneering SRL înființează, pe 30 septembrie 2011, o nouă firmă - Romstrade Proiect OTP. În noul SRL, cele două dețin câte 95% din acțiuni - Romstrade și 5% din acțiuni - Arcadia. Conform datelor de la Ministerul de Finanțe, firma a avut următoarele cifre de afaceri și profituri sau pierderi:

  • Anul 2011: cifră de afaceri - 6 602 412, profit 0, datorii - 30.124.880, angajați - 0
  • Anul 2012: cifră de afaceri - 27 040 685, profit 0, datorii - 227 564, angajați - 1
  • Anul 2013: cifră de afaceri -966 778, profit 0, datorii - 966 778, angajați - 25
  • Anul 2014 - nu are date financiare
  • Anul 2015: cifră de afaceri - 4 653 136, profit 0, datorii - 7012776, angajați - 0
  • Anul 2016: cifră de afaceri - 0, profit -42 777, datorii - 0, angajați - 0

Din 2017, nu mai există date financiare despre firmă, ea intrând în procedură de insolvență.

Afacerea urmărită de DNA

Din datele financiare înțelegem și cum a fost derulată afacerea despre care DNA spune că este penală. Anchetatorii susțin că în perioada 2011-2017, în contextul desfășurării contractului de mai sus, mai exact pentru Faza I de lucrări - Cartier Ferme, edilul Silviu Gheorghe și directorul executiv al primăriei și-ar fi încălcat atribuțiile și ar fi acceptat la plată și achitat 35.916.006 lei din care: 25.421.080 lei reprezentau inițial cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care, în realitate, executantul nu le-a achiziționat și 10.494.926 lei erau costuri de finanțare, aferente cheltuielilor.

Mai exact, Primăria a contractat un împrumut de la Eximbank pentru plățile cerute de Romstrade Proiect OTP. Când au realizat că există riscul ca cineva să își dea seama că primăria a plătit bunuri care nu fuseseră achiziționate și pentru a justifica într-un fel plățile nelegale, ar fi fost întocmită o situație de lucrări - organizare de șantier (care la acel moment nu era prevăzută în contract) care avea o valoare identică prin care s-ar fi făcut aparența unei compensări între valoarea „stornată” a „procurării materialelor”.

Anchetatorii susțin că cei doi ar fi avut ajutorul altor persoane care fie ar fi semnat sau întocmit diverse documente în cauză (acte adiționale, centralizator al lucrărilor, devize cu situația lucrărilor privind organizarea de șantier, etc.), fie ar fi pus la dispoziția funcționarilor diferite înscrisuri (facturi, devize) care să justifice efectuarea plăților nelegale.

Surse din anchetă au precizat, pentru Europa Liberă, că persoanele cercetate și puse sub anchetă în acest dosar sunt Nelu Iordache, patronul Romstrade, George Cristian Ciucă, administratorul firmei Romstrade Proiect OTP și Elena Robitu.

De exemplu, un astfel de document a fost semnat pe 16 martie 2016. Este vorba despre un act adițional la contractul inițial prin care se constată tocmai situația pe care au subliniat-o procurorii. Actul adițional este semnat de George Cristian Ciucă din partea firmei contractoare.

În baza datelor strânse în acest dosar, procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a edilului-șef al orașului Otopeni și au cerut arestarea preventivă. Judecătorii au decis că este mai bine ca el să rămână în arest la domiciliu.

Primarul etern

Silviu Gheorghe conduce Otopeniul de-o viață de om. A fost ales în 1996 pe listele PNL și este liberal și acum. El și alți colegi cu care liberalii domină viața politică din Ilfov. Baroni pe galben, cum le spun adversarii politici. În cei 27 de ani în funcție, primarul a strâns, împreună cu soția sa, secretară, cinci terenuri și un apartament și a mai moștenit încă pe atâtea terenuri, un apartament și o casă.

Deputatul Daniel Gheorghe este fiul primarului din Otopeni ajuns în parlament în 2014, la 29 de ani.
Deputatul Daniel Gheorghe este fiul primarului din Otopeni ajuns în parlament în 2014, la 29 de ani.

Cea mai mare investiție personală a făcut-o în fiul său, Daniel Gheorghe. În 2014, la 29 de ani, Daniel Andrei Gheorghe, ajungea pentru prima dată în Parlament unde îl înlocuia pe Eduard Hellvig, numit director al Serviciului Român de Informații.

A primit apoi, de la partid, locuri eligibile pe listele din Ilfov și a fost reales și în 2016, și în 2020. Are trei terenuri primite donație, două mașini și a investit într-un fond de pensii. S-a afirmat ca unul dintre cei mai vizibili susținători ai Coaliției pentru Familie și a avut luări de poziție împotriva minorităților sexuale.

Romstarade, firma care l-a trimis pe Nelu Iordache la pușcărie

Nelu Iordache, coleg de dosar cu primarul Gheorghe, este condamnat la 12 ani și jumătate într-un alt dosar legat de activitatea Romstrade, pe care ar fi devalizat-o pe un model similar cu cel din Otopeni.

În anul 2012, Nelu Iordache a anunțat că firma sa, Romstrade, va construi un aeroport internațional privat, care ar fi trebuit finalizat în 2014. Acesta se va afla la 22 de kilometri de Bucureşti și 40 de kilometri de Giurgiu, iar șantierul ar fi urmat să coste circa 200 milioane de euro.

Omul de afaceri este condamnat la 12 ani și jumătate de închisoare într-un alt dosar.
Omul de afaceri este condamnat la 12 ani și jumătate de închisoare într-un alt dosar.

Potrivit procurorilor, între februarie şi aprilie 2011, Nelu Iordache, administrator al Bata Sky Imobiliare, a înregistrat în contabilitatea companiei achiziții fictive de materiale publicitare promoționale în valoare de peste 9 milioane de euro, din care TVA de aproape 2 milioane de euro.

„Ulterior, până în luna ianuarie 2014, inculpatul Iordache Nelu și-a însușit în mod necuvenit suma de 47.311.243 lei, pe care a „justificat-o” prin simularea unui împrumut pe care l-ar fi acordat firmei SC Bata Sky Imobiliare SA. În acest sens, a încheiat un contract prin care a atestat în mod neadevărat că a împrumutat societatea cu suma de 11.000.0000 euro”, au arătat procurorii DNA.

În 2014, activele companiei aeriene - Blue Air Airline Management Solutions prelua activele Blue Air în urma unui proces de vânzare organizat Casa de Insolvență Transilvania, compania care gestiona insolvența Romstrade, cea mai mare firmă, la acel moment, a grupului de firme deținute de Nelu Iordache. Blue Air Management Solution este actual Blue Air Aviation.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG