Linkuri accesibilitate

Primarul din Mioveni, reținut după ce ar fi restituit o mită de 10.000 de euro. E vorbitor avansat de rusă & prietenul declarat al Chinei 


Primarul din Mioveni, Ion Georgescu, alături de fosta ambasadoare a Chinei și de actuala ministră a Muncii, Simona Bucura-Oprescu
Primarul din Mioveni, Ion Georgescu, alături de fosta ambasadoare a Chinei și de actuala ministră a Muncii, Simona Bucura-Oprescu

Primarul din Mioveni, Ion Georgescu, reținut de DNA după ce a fost prins în flagrant în timp ce restituia o posibilă mită de zece mii de euro, declară că știe bine limba rusă și își arată fățiș prietenia pentru China. Orașul pe care îl conduce are o importanță strategică. Aici este fabrica Dacia. 

„Nu am luat, am dat!”, a fost replica primarului din Mioveni în momentul reținerii de către DNA.

Ion Georgescu este primar de 17 ani în localitatea care găzduiește fabrica Dacia. În 2020, a fost ales cu peste 70% dintre voturile celor prezenți la urne. Următorul clasat, contracandidatul de la USR-PLUS, a primit de șapte ori mai puține voturi.

Procurorii anticorupție spun că în toamna anului trecut Georgescu s-ar fi folosit de funcție și ar fi acceptat promisiunea de a primi 30 de mii de euro de la o persoană, în schimbul angajării rudei acesteia din urmă pe un post de medic la Spitalul Orășenesc Mioveni.

În decembrie 2022 ar fi luat o treime din bani (10 mii de euro), sumă pe care, pe 4 octombrie, anul acesta, ar fi fost nevoit să o restituie pentru că nu a reușit să se țină de promisiune. Acela a fost momentul când a fost prins în flagrant.

Surse judiciare mai spun, pentru Europa Liberă, că persoana care ar fi dat banii este șeful poliției locale, Nicoale Valerică. Acesta ar fi dorit să-și angajeze fiica la spital. Tot polițistul i-ar fi cerut banii înapoi, când primarul nu s-a putut ține de promisiune.

Conform CV-ului de pe pagina primăriei, Ion Georgescu a absolvit Şcoala profesională de comerţ I.H.R., Bucureşti, Liceul Economic și Facultatea de Economie și Administrare Afacerilor, unde a obținut și un master.

Între 1985 și 2000 a fost șef depozit-cantină la Dacia Pitești și apoi a ajuns viceprimar al Mioveniului.

În CV, Georgescu spune că știe limba rusă la nivel avansat, iar limba engleză la nivel mediu.

China, marea dragostea a lui Ion Georgescu

Ion Georgescu este nelipsit de la evenimentele ambasadei Chinei la București și cel mai vizibil politician din PSD apropiat de Guvernul de la Bejing.

Pe 22 martie 2023, datorită colaborării fructuoase dintre orașul său și China, primarul Ion Georgescu anunța că filiala Argeș a Camerei de Comerț România-China se deschide la Mioveni.

„Înființată în urmă cu 24 de ani, Camera Bilaterală de Comerț și Industrie România China este cea mai puternică și activă cameră de comerț din România, care are la ora actuală 28 de filiale în țară, cea mai nouă fiind cea inaugurată astăzi”, se lăuda Georgescu pe rețelele sociale.

Cu șase luni înainte, Georgescu era printre puținii primiți pentru a-l cunoaște „pe noul ambasador al Chinei în România, Excelența Sa, Han Chunlin, în cadrul unei întâlniri oficiale, organizată la Ambasada Republicii Populare Chineze din București”.

În 2021, pe 30 septembrie, Georgescu posta o fotografie cu ambasadorul de la acea vreme, Jiang Yu, căruia îi transmitea „recunoștința, sincerele mele mulțumiri și aprecieri pentru sprijinul pe care ni l-ati acordat în cadrul acestui proiect internațional și anume înființarea Clinicii de Medicină Tradițională”.

Din 2016, când Facebook înregistrează prima postare a lui Ion Georgescu despre China, edilul a postat de zeci de ori despre burse pe care le-a primit de la chinezi pentru copiii din Mioveni, turnee pe care le-au realizat trupele de folclor din Mioveni în China sau despre festivități pe care le-a organizat Ambasada Chinei în România.

În toți acești ani, primarul a fost în China în vizită sau ca invitat la secția română a Radio China Internațional.

Influența primarului din Mioveni în PSD

Ion Georgescu este unul dintre cei care ar fi promovat-o în partid pe actuala ministră a Muncii, Simona Bucura-Oprescu, invitată și ea, la rândul ei, cu nenumărate ocazii, la Ambasada Chinei.

Vicepreședinte al PSD Argeș, Georgescu a fost exclus din partid miercuri seară, de urgență, după acțiunea DNA. Liceul PSD, Marcel Ciolacu, anunțase încă de la scandalul Crevedia că nu acceptă nicio formă de corupție în partid.

Organizația pe care o păstorea Ion Georgescu a reacționat imediat, s-a întrunit în ședință joi dimineață și a transmis un mesaj de susținere.

”Avem încredere că va trece peste aceste momente dificile și suntem convinși că își va relua activitatea la primăria orașului Mioveni pentru că proiectele în derulare trebuie finalizate pentru comunitate. Considerăm decizia de excludere a dumnealui ca fiind una pripită și fără fundament la data adoptării”, au transmis membrii de filială.

Ion Georgescu este ultimul dintr-o listă de membri PSD excluși, suspendați sau retrogradați din partid după ce au avut probleme cu legea sau au fost implicați în scandaluri de răsunet.

Fostul primar din Crevedia, Florin Petre, și președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, au fost dați afară din partid. Primarul din Caracal, Ion Doldurea, a fost suspendat.

Pe lista celor care au făcut un pas înapoi este și Gabriela Firea, care a demisionat de la Ministerul Familiei, după scandalul azilelor groazei.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG