Linkuri accesibilitate

Primarul Iașului s-a suspendat din PNL după ce a fost inculpat de DIICOT. Decizie similară a șefului CJ


Mihai Chirica a câștigat un nou mandat din partea PNL.

Edilul-șef al municipiului Iași, Mihai Chirica, a anunțat miercuri că s-a autosuspendat din funcția de președinte interimar al filialei Iași a PNL. Decizia vine după ce DIICOT l-a pus sub acuzare pe Chirica într-un dosar privind folosirea ilegală a unui teren de către o societate privată. Chirica este acuzat de omisiunea sesizării.

Dezvăluirea a fost făcută de Radio Europa Liberă.

Decizia primarul vine în aceeași zi în care Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, a anunțat la rândul său că s-a autosuspendat din funcția de președinte al filialei județene a liberalilor.

Anunțul lui Alexe a venit tot ca urmare a inculpării într-un dosar penal. Fostul ministru este acuzat de luare de mită într-o investigație a DNA și a fost plasat sub control judiciar.

Într-o declarație de presă, primarul Mihai Chirica spune că a constatat de la începutul anului „o tensionare vizibilă și o deteriorare a scenei politice ieșene”, dar și că a devenit „ținta unor atacuri politice și de altă natură care nu se mai opresc”.

„În toată această perioadă am fost pus în situații inedite, neașteptate și, mai ales, în contradicție cu principiile mele morale și obiectivele mele politice și administrative. Din păcate, la Iași, partidele politice au încetat să fie vehicule ale competiției de idei, dialogului și negocierii pentru cele mai bune soluții pentru comunitate și au devenit instrumente de luptă și distrugere a persoanelor și instituțiilor”, a spus Chirica.

Acesta a mai arătat că nu își dorește ca acuzațiile care îi sunt aduse „să prejudicieze imaginea unui partid” care l-a primit în rândurile sale și cu care a făcut echipă.

„Din aceste motive am decis ca începând de astăzi, 28 aprilie 2021, să mă suspend din funcția de președinte interimar al Filialei Iași a PNL. Rămân un om de echipă, voi colabora în continuare cu colegii mei din PNL, dar până când lucrurile nu vor reintra pe un făgaș normal nu voi participa la nicio competiție internă în partid”.

Edilul-șef al Iașului a mai preciza că are „conștiința împăcată în fața ieșenilor și a lui Dumnezeu” și că este nevinovat de acuzațiile care i se aduc de către DIICOT. „Am convingerea că voi demonstra cât mai repede acest lucru!”

„Cred că PNL parcurge o perioadă dificilă, într-un efort susținut, dar fără rezultatele dorite, de coabitare și colaborare cu alte partide politice. Nu pot fi decât dezamăgit de modalitatea neproductivă de funcționare a acestei alianțe aflate la guvernare și de faptul că rezultatele acesteia nu sunt conforme cu năzuințele PNL și ale românilor”.

Inculpat de DIICOT

Inculpat în dosarul 21D/P/2021 pentru omisiunea sesizării unei infracțiuni, Chirica susține că fapta care îi este imputată este cauzată de acțiunile „unei colege” din Primăria Iași, care ar fi trebuit să predea o serie de documente anchetatorilor, însă nu ar fi făcut-o.

În același dosar cu Mihai Chirica a fost pus sub acuzare și city-managerul municipiul Iași, Gabriel Harabagiu, care a fost plasat sub control judiciar.

Potrivit surselor Europa Liberă, pe lista inculpaților se mai află Violeta Asimionesei, fiul său Florin-Claudiu Asimionesei – patronul publicației „Bună Ziua Iași”, Irina Iacob – avocat, Gabriel Ghergheșanu – angajat al Primăriei Iași, Florin-Alexandru Mustiață – fost arhitect-șef al Primăriei Iași, Victor Gavriluță – inspector GIS Cadastru, Ionuț-Răzvan Costin – notar, Raluca Andriescu și Iulia Păduraru – notar.

Surse judiciare ne-au precizat că, „la jumătatea anului 2016”, Violeta și Claudiu Asimionesei, sprijiniți de alte persoane, au constituit un grup infracțional ce a fost sprijinit ulterior și de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu și fostul arhitect-șef Alexandru Mustiață.

Scopul acelui grup a fost de „a induce și menține în eroare Primăria municipiului Iași, prin introducerea în circuitul documentelor a unor contracte de cesiune false, cu ajutorul cărora au fost obținute avize și autorizații de construcție”.

Beneficiarii afacerii presupus ilegale ar fi fost Violeta și Claudiu Asimionesei, care au obținut astfel un teren ce aparține Primăriei Iași pe care a fost construit un bloc de locuințe. Imobilul rezidențial a fost ridicat în condițiile în care autorizația de construire a fost emisă pentru edificarea unei pensiuni, și nu a unui bloc, ne-au mai arătat sursele.

Știre în curs de actualizare.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG