Mizeria din parcuri, băncile rupte și vegetația care a crescut necontrolat au oferit imaginea unei Capitalei care se degradează fără să existe o intervenție energică de la nivelul autorităților. Primarul Capitalei s-a aflat în concediu și a lipsit din spațiul public aproape toată vara.
Nicușor Dan a dat joi semnalul revenirii sale în București prin înlocuirea directorului ALPAB (Administrația Parcuri, Lacuri și Agrement). El a preluat interimar conducerea instituției și a promis că situația din Capitală se va schimba.
Parcul Cișmigiu, aflat la doar un bulevard distanță de Primăria Capitalei, este primul în care se va interveni. O echipă de 40 de muncitori este programată să schimbe din nou fața acestui simbol al municipiului București. Parcul se afla într-o stare continuă de degradare, cetățenii exprimându-și în mai multe rânduri nemulțumirea.
„Îmi cer scuze în numele municipiului București pentru bucureșteni că s-a ajuns aici și dau toate asigurările că ne vom apleca să rezolvăm situația. Nu sunt mulțumit de cum arată parcurile, nu îmi place cum arată parcurile, sper și doresc să rezolvăm problema”, spune, pentru Europa Liberă, consilierul municipial Stelian Bujduveanu (PNL), care îndeplinește și funcția de viceprimar.
Recunoaște că nu știa că primarul Nicușor Dan îl va schimba pe șeful ALPAB în joi dimineață. Primarul a avut miercuri o discuție cu președintele PNL, Ludovic Orban, dar susține că nu s-a discutat despre ALPAB și numirea unei noi conduceri.
„Luni dimineața, 40 de oameni vor veni în parcul Cișmigiu și într-o săptămână va arăta așa cum trebuie să arate un parc, mai puțin lucrările de investiții, alei pentru care nu avem bani”, a afirmat primarul Capitalei.
Nicușor Dan nu a explicat lipsa acțiunii din timpul verii, ci s-a mulțumit să prezinte ce va face din luna septembrie.
Stelian Bujduveanu susține că a fost o problemă și cu finanțarea necesară pentru întreținerea parcurilor în prima parte a anului. Problema este recunoscută parțial și de primarul Bucureștiului.
„Inițial, am avut un buget de 8-9 milioane de lei, bugetul a fost mărit la 15 milioane de lei la rectificarea din 29 iunie”, a declarat Nicușor Dan.
El a acuzat lipsa de colaborarea dintre ALPAB și Compania municipală Parcuri și Grădini. Potrivit acestuia, intervenții similare vor avea loc în Parcul Carol, Herăstrău și Tineretului. Compania a fost înființată în timpul administrației Firea, iar Nicușor Dan reclamă modul în care aceasta și-a desfășurat activitatea.
„Iarba a fost aruncată pe alei, au făcut asta de mântuială. Vă mai spun ceva, şi asta vine tot din marea problemă a companiilor, cu care noi ne confruntăm de când am început mandatul ăsta: în Compania de Parcuri, cu care am fi putut să întrerupem colaborarea de mult mai mult timp, există un contract colectiv de muncă, cu multe salarii compensatorii. Fie că le dădeam de lucru, fie că nu le dădeam de lucru, oamenii ăştia erau plătiţi până la 31 decembrie 2021. Şi atunci am ales să continuăm colaborarea. Dacă tot aveam nişte oameni pe care trebuia să îi plătim, fie că muncesc, fie că nu muncesc, am ales soluţia rezonabilă, să lucrăm cu ei cel puţin până la sfârşitul anului", a spus edilul.
Termoficarea. Nicușor Dan: Închidem licitația
Primarul susține că se va încheia și licitația pentru 40 de km de conducte de termoficare. Vor fi trei loturi, iar Nicușor Dan este optimist că firmele vor putea începe în curând lucrările de modernizare.
De asemenea, el susține că se documentația pentru achiziția unei centrale provizorii la TITAN se află într-o fază avansată. Rolul acesteia va fi de a ajuta o rețea din care se scurge „multă apă și energie”.
Problema apei calde a fost una constantă în București în ultimul an. Locuitorii Capitalei s-au plâns că nu au apă caldă constant, existând intervale mari, de ordinul săptămânilor, în care apa caldă nu a curs sau nu a avut temperatura optimă. Cu toate acestea, facturarea s-a făcut ca și cum apa caldă ar fi curs în mod constant și în parametrii stabiliți.
Facebook Forum