Linkuri accesibilitate

Primele scannere pentru vămi cumpărate de România în ultimii 13 ani au ajuns în țară. Urmează încă 24


Ministerul Finanțelor a cumpărat 26 de scannere pentru vămi.
Ministerul Finanțelor a cumpărat 26 de scannere pentru vămi.

Primele două scannere vamale din cele 26 cumpărate în decembrie 2023 de Ministerul Finanțelor au ajuns în România. Achiziția a avut loc la insistențele Uniunii Europene, care și asigură finanțarea. Ministerul Finanțelor speră să reducă evaziunea fiscală cu ajutorul scannerelor.

Primele două scannere din cele 26 contractate în decembrie 2023, vor fi montate în Vămile Giurgiulești, din județul Galați și Albița, din județul Vaslui.

Cele două puncte de frontieră, alături de cel de la Ungheni, beneficiază de un program de investiții de aproape 45 de milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Sunt puncte de pe granița de est, prin care intră în România cerealele ucrainene care tranzitează către Portul Constanța sau țări din vest.

De altfel, la semnarea acordului de finanțare, în octombrie 2023, Comisia Europeană a anunțat că scopul investițiilor „este să îmbunătățească legăturile de transport dintre Republica Moldova și România de-a lungul rețelei transeuropene de transport (TEN-T)”.

Ministrul Finanțelor, în subordinea căruia se află și Autoritatea Vamală, a scris pe contul său de Facebook, că alte șase scannere vamale vor ajunge în România până la sfârșitul lui 2024.

Cu ajutorul scannerelor, vameșii pot depista atât migranți ilegali ascunși în mașini cât și mărfuri de contrabandă.
Cu ajutorul scannerelor, vameșii pot depista atât migranți ilegali ascunși în mașini cât și mărfuri de contrabandă.

Pentru ca aparatele să poată să fie puse în funcțiune, trebuie construite locuri speciale în cele două vămi și trebuie obținute avizele privind respectarea normelor de protecție radiologică în exploatarea echipamentelor.

Europa Liberă a întrebat Autoritatea Vamală cine a câștiat contractul pentru livrarea scannerelor, care este valoarea înțelegerii și care e calendarul complet al livrărilor.

Imediat ce vom primi răspunsul, îl vom publica.

Ministerul Finanțelor cumpără scannerele la insistențele Comisiei Europene care, încă de de la aderarea României la Uniune, în 2007, a explicat că securizarea frontierelor este o obligație a fiecărui stat membru, cu atât mai mult cu cât are granițe externe ale blocului comunitar.

În 2021, cumpărarea de scannere vamale a fost prevăzută de România în Planul Național de Redresare Economică (PNRR), plan post Covid finanțat de Uniunea Europeană.

Termenul prevăzut în PNRR pentru atribuirea contractului de achiziția scannerelor vamale a fost decembrie 2023, iar Ministerul Finanțelor s-a achitat la timp de obligație.

Evaziunea fiscală din România de două ori mai mare decât bugetul pe 2024 al Apărării

În octombrie 2023, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, explica la one2one, că, pe lângă cele 26 de scannere, Ministerul Finanțelor va cumpăra și 356 de dispozitive mobile de verificare a mărfurilor. Cu aceste scannere mobile vor fi dotați vameși din toată țara.

„Este ridicol ca vameșul să facă inspecția fizică prin pipăire sau nu știu ce metode mai au pentru ca să descoperim…(…) Asta e de nivelul anilor 1995, să zicem, ca să fiu indulgent, și nu cred că mai putem merge mult timp cu astfel de tehnici manuale”, spunea la Europa Liberă, ministrul Finanțelor.

Tot atunci, Marcel Boloș mărturisea că evaziunea fiscală din România ar fi de 10 la sută din produsul intern brut (PIB).

În 2024, valoarea PIB-ului a fost estimată de Guvern, la 350 de miliarde de euro. Asta înseamnă că aproximativ 35 de miliarde de euro, adică 175 de miliarde de lei, se pierd din cauză că autoritățile nu depistează mărfuri introduse și vândute ilegal în țară, pentru care nu se încasează taxe.

Suma reprezintă aproape dublul bugetului Ministerului Apărării Naționale în 2024, care a primit de la Guvern puțin peste 95 de miliarde de lei.

Un singur scanner funcționează în vămile românești

Sunt 54 de birouri vamale de frontieră și 37 de birouri vamale în interiorul țării.

Autoritatea Vamală Română, care le administreză, are un singur scanner functional, cel din Portul Constanța Sud.

Aparatul a fost cumpărat din China, în 2005, după o vizită la Beijing a premierului României de la acea vreme, Adrian Năstase.

Scannerul funcționează de 19 ani și mai poate fi folosit doar până în februarie 2028.

Europa Liberă a scris în august 2024 că volumul zilnic de mărfuri din acest port este de cel puțin 300 de importuri, iar scannerul verifică doar 60 dintre ele.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG