Prințul, rezident în Austria, spune într-o scrisoare transmisă presei din Austria că ursul pe care l-a ucis era o femelă care pătrunsese în gospodării, clasificată drept periculoasă de autoritățile române responsabile, care au și autorizat împușcarea acesteia.
El spune și că deține „dovezi foto" care ar confirma că nu era vorba despre ursul Arthur, așa cum a pretins organizația de mediu Agent Green și precizează că va acorda autoritățile din România întregul sprijin în ancheta începută pe această temă.
„Îmi pare rău că s-a creat o impresie greșită, care a rănit mulți oameni. Vânătoarea ca metodă de gestionare a păstrării și ameliorării calității speciilor este o tradiție în familia noastră. În acest caz a fost prevenit și un pericol," arată Emanuel de Liechtenstein.
Cu privire la suma pe care a plătit-o pentru vânătoare, Emanuel de Liechtensein nu a vrut să confirme sau să infirme suma de 7.000 de euro vehiculată în România. El a spus doar că, din ce știe, „taxele plătite sunt destinate programelor de protejare a urșilor, dar și oamenilor care trăiesc în vecinătatea lor.”
Știrea cu privire la ucidere ursului Arthur a provocat un val de revoltă în România, dar și în străinătate. Potrivit Agent Green, Arthur a fost ucis în locul femelei pentru care fusese acordată derogarea pentru vânătoare.
Organizațiile Agent Green din România și VGT din Austria au anunțat în 5 mai că ursul brun Arthur a fost ucis de prințul Emanuel de Liechtenstein. Acesta a fost în România în luna martie pentru a împușca un urs, la o partidă de vânătoare pentru trofee. Ursul uriaș Arthur a fost împușcat de prinț în localitatea Ojdula, în județul Covasna, într-o arie naturală protejată.
Derogarea pentru vânătoare, obligatorie în condițiile în care vânarea acestei specii este interzisă în România, ar fi fost acordată pentru o ursoaică, însă nu aceasta a fost animalul ucis, arătau organizațiile.
Derogarea a fost oferită de Ministerul Mediului către Asociația de Vânătoare Botos.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat ulterior începerea a două anchete, dar și modificarea regulilor privind așa-numita extragere și prin împuşcare a urşilor care reprezintă un pericol pentru comunităţi.
Potrivit datelor cu privire la aprobările date de autorități pentru uciderea urșilor, 63 de asociații de vânători din toată țara au primit derogări pentru a împușca urși despre care au susținut că pun în pericol mediul sau locuitorii din zonă. În Covasna, județ unde au avut cele mai multe „recoltări”, cele mai multe autorizații au fost acodate AVPS Cătrușa (7) și AJVPS Covasna (6).
AJPS Botoș, cea care a obținut derogarea în baza căreia a fost ucis, potrivit Agent Green, ursul brun Arthur, a obținut o singură autorizare de acest fel, în 17 februarie 2021.
Fișa de evaluare a trofeului, publicată de Ageent Green este „eliberată de AJPS Botoș în 12 martie 2021".
Datele publice prelucrate de România Liberă mai arată că autoritățile au aprobat în ultimii trei ani uciderea a 138 de urși bruni. 80% din autorizațiile de ucidere a urșilor sunt duse la bun sfârșit de vânători. În privința relocărilor, procentul e de doar 30%.