Linkuri accesibilitate

Autoritățile de la Kiev: 86% dintre prizonierii de război ucraineni au fost torturați


Cel mai recent schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina a avut loc pe 16 aprilie.
Cel mai recent schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina a avut loc pe 16 aprilie.

Majoritatea soldaților ucraineni returnați în schimburile de prizonieri de război ar fi fost torturați, spun autorităților ucrainene. Dintre cei 2.235 de soldați eliberați de ruși, cifră anunțată de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe 18 aprilie, 86% ar fi suferit bătăi și alte abuzuri fizice.

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubinets, a transmis aceste date ziarului Ukrainska Pravda.

Alți 20.000 de civili ar fi ținuți prizonieri de către ruși, spun autoritățile ucrainene. Cifra se bazează pe declarațiile rudelor care au contactat Ombudsmanul ucrainean, dar în realitate ar putea fi vorba de și mai mulți ostatici.

Lubinets spune că multe rude din zonele ocupate de ruși se tem să raporteze aceste dispariții oficialilor de la Kiev.

Lubinets a adăugat că, în ultimele nouă luni, biroul Ombudsmanului din Ucraina a primit zeci de clipuri video în care soldații ucraineni ar fi executați de către ruși.

„Este vorba de decapitări, castrări, tăierea urechilor, nasului, membrelor, degetelor. Unii (dintre rușii care au comis aceste execuții, n.r.) au fost identificații. Știu că o persoană a fost pedepsită”, precizează Lubinets.

Acesta consideră că rușii transmit astfel de clipuri video pentru a-și motiva soldații și civilii să susțină războiul și pentru a-i intimida pe ucraineni.

La aceste abuzuri fizice se adaugă și cele psihice. Conform Ombudsmanului, rușii le spun prizonierilor de război că nici rudele, nici statul ucrainean nu îi caută și că nu îi vor înapoi.

Un soldat ucrainean ar fi fost condus de opt ori către schimburile de prizonieri, dar rușii l-au luat înapoi de fiecare dată.

XS
SM
MD
LG