Linkuri accesibilitate

UE și ONU cer tragerea la răspundere pentru crime de război a rușilor care au decapitat militari ucraineni


UE și ONU cer tragerea la răspundere, pentru crime de război, a soldaților ruși care au decapitat soldați ucraineni, luați prizonieri.

Un videoclip cu soldați ruși care decapitează un prizonier de război ucrainean care zăcea la pământ circulă pe rețelele de socializare, iar altul arată cadavrele decapitate a doi militari ucraineni care zac lângă un vehicul militar distrus.

Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat că Rusia e mai rea decât organizația teroristă ISIS.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) se declară „îngrozită” dar nu spune nimic despre excluderea Rusiei din forul internațional.

„Nu avem mai multe informații despre veridicitatea videoclipului. Acestea fiind spuse, dacă se confirmă, aceasta este încă o altă memento brutală despre natura inumană a agresiunii ruse”, a spus Nabila Massali.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a lansat o anchetă, iar Kievul a cerut excluderea Rusiei din ONU, după apariția unui videoclip în care a fost filmată o presupusă decapitare de către forțele ruse a unui soldat ucrainean, care ar mai fi fost încă în viață, în timp ce se afla în captivitate.

Volodimir Zelenski a comentat miercuri videoclipul cu presupusa decapitare a prizonierului de război ucrainean.

„Execuția unui prizonier ucrainean... Aceasta este o înregistrare cu Rusia așa cum este ea. Acesta este un videoclip prin care Rusia încearcă să facă din asta noua normă”, a scris președintele ucrainean, pe Twitter.

„Toată lumea trebuie să reacționeze. Fiecare lider. Nu vă așteptați să fie uitat. Nu vom uita nimic. Înfrângerea terorii rusești este necesară”, a completat Zelenski.

În imaginile care însoțesc comentariul său, președintele Ucrainei a afirmat că „acesta nu este un accident sau un episod (izolat). Acest lucru s-a mai întâmplat (...) în Bucea de o mie de ori”.

„Scopul principal este să învingem. Înfrângerea ocupanților, condamnări pentru criminali, un tribunal pentru statul malefic”, a mai spus el.

Reacția ONU

ONU s-a declarat „îngrozită” de videoclipurile „îngrozitoare” cu soldații ruși care decapitează un soldat ucrainean capturat și un altul care arată cadavrele decapitate a doi militari ucraineni care zac lângă un vehicul militar distrus.

Într-o declarație, misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, parte a biroului ONU al Înaltului Comisar pentru drepturile omului (OHCHR), a declarat că execuțiile „nu sunt un incident izolat”.

„Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului din Ucraina este îngrozită de videoclipurile deosebit de îngrozitoare postate pe rețelele de socializare. În rapoartele recente, Misiunea a documentat o serie de încălcări grave ale dreptului internațional umanitar, inclusiv cele comise împotriva prizonierilor de război. Ultimele incidente trebuie, de asemenea, investigate în mod corespunzător, iar făptuitorii trebuie să fie trași la răspundere”, spune ONU.

Kuleba: Rusia e mai rea decât ISIS

Ministrul ucrainean de Externe, Dimitro Kuleba, a scris miercuri pe Twitter că „videoclipul îngrozitor în care trupele rusești decapitează un soldat ucrainean, prizonier de război, circulă în mediul online”.

„Este absurd ca un stat ca Rusia, care este mai rea decât ISIS, să prezideze Consiliul de Securitate al ONU. Teroriștii ruși trebuie să fie alungați din Ucraina și din ONU și să fie trași la răspundere pentru crimele lor”, a mai spus oficialul ucrainean.

Rusia a preluat, la începutul lunii aprilie, președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG