În timp ce familiile și susținătorii celor eliberați de Rusia se bucurau în urma unui schimb major de prizonieri între SUA și Rusia, pe 1 august, susținătorii cetățenilor americani și ai prizonierilor politici încă blocați în închisorile din Rusia și Belarus au îndemnat guvernele occidentale să nu uite de situația lor dificilă.
Schimbul de prizonieri de săptămâna trecută, la care au participat Statele Unite, Rusia și mai multe țări europene, a inclus trei cetățeni americani, cinci cetățeni germani închiși în Rusia și Belarus și opt activiști politici ruși deținuți în Rusia în legătură cu opoziția lor față de președintele Vladimir Putin.
Însă alți câțiva americani pe care Washingtonul i-a desemnat ca fiind închiși pe nedrept și sute de cetățeni ruși considerați prizonieri politici rămân în spatele gratiilor în Rusia, lucru care a determinat noile apeluri adresate guvernelor occidentale de a urmări cu fermitate și eliberarea lor.
„Ei rămân în condiții chinuitoare. Sunt în mare pericol. Pur și simplu nu trebuie să uităm de ei, chiar și în contextul euforic în care a fost posibil să scoatem pe cineva”, a declarat Dmitri Gudkov, politician rus de opoziție autoexilat, pentru Current Time.
În schimbul de prizonieri, opt ruși - inclusiv un asasin condamnat și spioni - s-au întors la Moscova din custodia occidentală.
Printre cetățenii ruși eliberați se numără inamici proeminenți ai Kremlinului, precum Ilya Yashin și Vladimir Kara-Murza, ori activiști din rețeaua lui Alexei Navalnîi - liderul opoziției pentru care Casa Albă a declarat că a negociat eliberarea, înainte de moartea sa misterioasă într-o închisoare rusă în februarie.
800 de prizonieri politici
În schimb, aproape 800 de ruși desemnați drept prizonieri politici de către venerabilul grup rus de apărare a drepturilor Memorial rămân încarcerați de guvernul lui Putin, o cifră care a crescut pe fondul reprimării disidenței în urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022.
Serghei Davidis, liderul proiectului „Susținerea prizonierilor politici” al grupului Memorial, a declarat însă că această cifră este subestimată, având în vedere timpul necesar pentru analizarea cazurilor și faptul că, în multe dintre ele, autoritățile nu au făcut publice informații despre cazuri penale specifice.
„Așadar, din păcate, numărul total de deținuți politic din Rusia este mult mai mare decât poate enumera oricine. Numărul nostru este o estimare minimă, de încredere”, a declarat Davidis pentru RFE/RL.
Davidis a menționat că, deși ar fi fost imposibil să fie eliberați toți prizonierii politici ruși în ca schimbul de la 1 august, el crede că schimbul de prizonieri poate da o oarecare speranță „că și ei pot fi eliberați într-o zi”.
Una dintre persoanele care au evocat situația dificilă a prizonierilor politici ruși a fost reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, unul dintre cei trei cetățeni americani eliberați la începutul lunii, alături de jurnalista RFE/RL Alsu Kurmașeva și Paul Whelan, un director de securitate corporativă din Michigan.
În timp ce se afla pe pista bazei Andrews de lângă Washington, D.C., după ce a coborât din avionul care l-a adus acasă, Gershkovich a spus că este minunat să vadă că prizonierii politici ruși au fost eliberați, dar că „practic toți” cu care el a fost închis „au fost prizonieri politici”.
„Nimeni nu îi cunoaște public. Ei au diverse convingeri politice... Cred că ar fi bine să vedem dacă am putea eventual face ceva și în privința lor. Și aș dori să vorbesc cu oamenii despre asta în următoarele săptămâni și luni”, a declarat Gershkovich.
„Absolut nedrept”
Printre cei excluși din schimbul de prizonieri s-au numărat mai mulți cetățeni americani care rămân încarcerați în Rusia, dar care nu au fost desemnați de Washington drept „deținuți pe nedrept”, un statut pe care guvernul SUA îl poate acorda americanilor deținuți în străinătate și care prioritizează eforturile de a asigura eliberarea lor.
Printre aceștia se numără:
- Marc Fogel, un profesor arestat pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova în timp ce avea asupra sa o cantitate mică de marijuana, despre care a declarat că o folosea în scopuri medicale;
- Gordon Black, un sergent major al armatei americane, condamnat la Vladivostok pentru furt și amenințări cu moartea la adresa unei femei cu care avea o relație;
- Robert Gilman, un fost pușcaș marin american condamnat la trei ani și jumătate de închisoare după ce a fost condamnat pentru agresarea unui ofițer de poliție rus în timp ce se afla în stare de ebrietate;
- Eugene Spector, un fost director farmaceutic în Rusia, în prezent încarcerat pentru spionaj;
- Robert Woodland, un bărbat născut în Rusia care a fost adoptat de părinți americani în copilărie, a condamnat în iulie la 12 ani și jumătate de închisoare pentru posesie de droguri;
- Michael Leake, muzician și fost parașutist militar american, condamnat la 13 ani de închisoare în iulie de un tribunal din Moscova pentru posesie de droguri;
- Și Ksenia Karelina, cu dublă cetățenie, rusă și americană, acuzată de trădare pentru o presupusă donație de 51 de dolari către o organizație cu sediul în SUA care oferă ajutor și asistență Ucrainei.
Într-o declarație făcută pe 1 august, președintele american Joe Biden a afirmat că nu-și va opri eforturile „până când fiecare american deținut pe nedrept sau ținut ostatic în întreaga lume nu va fi reunit cu familia sa”.
„Prea multe familii suferă și sunt despărțite de cei dragi, iar ca președinte nu am nicio prioritate mai mare decât aducerea acelor americani acasă”, a declarat Biden.
Rudele și persoanele dragi ale cetățenilor americani care rămân încarcerați în Rusia și-au exprimat însă furia și dezamăgirea că nu au fost incluși în schimbul de prizonieri.
„Este absolut nedrept că nu l-au adus acasă”, a declarat Anne Fogel, sora profesorului arestat Marc Fogel, pentru PBS News.
Ea a menționat că fratele ei a fost condamnat în temeiul aceluiași statut ca vedeta americană de baschet profesionist Brittney Griner, a cărei eliberare a fost asigurată de Washington într-un schimb de prizonieri cu Rusia în decembrie 2022, dar nu a fost desemnat drept „deținută pe nedrept”, așa cum a fost Griner.
„Marc nu a fost niciodată prioritar”, a declarat Anne Fogel.
Între timp, iubitul Kseniei Karelina, citat de Reuters, a declarat că se bucură pentru cei trei cetățeni americani eliberați în schimbul de prizonieri, despre care a spus că „mă face să sper”.
„În același timp, am inima frântă și sunt trist... Ea nu este pe listă”, a spus el.
Senatorul american Jim Risch din Idaho, principalul republican din Comisia pentru afaceri externe a Senatului, i-a menționat pe Fogel și Karelina într-o declarație: „Nu trebuie să îi uităm pe cei rămași în urmă”, a spus el și a cerut guvernului american să își dubleze eforturile pentru a obține eliberarea lor.
Ted Lieu, reprezentant democrat de California în Camera Reprezentanților, care ales în Los Angeles, oraș în care își are domiciliul Karelina, a declarat că eliberarea sa și a altor americani încă închiși în Rusia „trebuie să rămână o prioritate diplomatică în continuare”.
Deținuți politici belaruși și ucraineni
În urma schimbului de prizonieri din 1 august, liderul opoziției din Belarus, Svetlana Țihanoskaia, a solicitat, de asemenea, comunității mondiale să nu uite prizonierii politici încarcerați de regimul conducătorului autoritar Alexandr Lukașenko.
În acest schimb a fost inclus cetățeanul german Rico Krieger, în vârstă de 30 de ani, care a fost condamnat la moarte în iunie pentru activități de mercenariat și terorism în Belarus, înainte de a fi grațiat de Lukașenko pe 30 iulie.
„Salut eliberarea de astăzi a prizonierilor politici din închisorile rusești. Acum, este timpul să ne concentrăm toate eforturile asupra eliberării prizonierilor politici din Belarus. Mulți sunt deținuți în condiții inumane, privați de asistență medicală urgent necesară și de contact cu lumea exterioară”, a declarat Țihanoskaia într-un tweet.
Grupul belarus pentru drepturile omului Vyasna a desemnat aproape 1.400 de persoane drept prizonieri politici ai regimului lui Lukașenko - un regim care este aliat-cheie al Kremlinului în războiul său împotriva Ucrainei.
Acest război s-a soldat, de asemenea, cu mii de civili ucraineni reținuți de Rusia. Comisarul parlamentar ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, a declarat în iunie că cel puțin 14.000 de civili ucraineni sunt în prezent ținuți captivi de Rusia.
Serghei Davidis de la Memorial a declarat că acești ucraineni ar trebui să fie considerați și ei prizonieri politici, dar că este extrem de dificil să se obțină informații despre ei și despre cazurile lor.
„Ei sunt privați de libertate din cauza unei motivații politice evidente”, a declarat Davidis pentru RFE/RL.
Jurnalistul Riin Aljas de la RFE/RL a contribuit la acest articol.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.