Linkuri accesibilitate

Pro România va contribui la asigurarea cvorumului, dar nu va vota guvernul


Victor Ponta, despre consultările de luni cu PNL: „A fost o chestiune de politeţe să invite toate grupurile parlamentare şi noi am fost politicoşi şi am fost acolo.”
Victor Ponta, despre consultările de luni cu PNL: „A fost o chestiune de politeţe să invite toate grupurile parlamentare şi noi am fost politicoşi şi am fost acolo.”

Pro România nu va susține guvernul Cîțu, dar va fi prezent la votul de învestitură în parlament, a anunțat președintele partidului, Victor Ponta, după consultările cu PNL.

"Le-am spus ceea ce cred că se aşteptau şi anume, pe de o parte, că vom fi prezenţi şi la comisii - acolo unde miniştrii se prezintă bine îi sprijinim, unde miniştrii se prezintă rău vom vota împotriva lor, cum am făcut şi la precedentele voturi, iar la votul pentru învestire vom fi prezenţi, noi suntem în Opoziţie, nu susţinem Guvernul, dar considerăm că România are nevoie de un guvern stabil în faţa celor trei crize: criza legată de epidemia de coronavirus, criza legată de migranţii de la graniţa Turciei cu Bulgaria şi Grecia şi criza legată de procedura de deficit excesiv pornită de Comisia Europeană. Ar trebui să nu adăugăm şi o a patra criză şi anume România fără guvern încă 100 de zile de acum încolo. Ei au cele 240 de voturi pe care le-au avut în noiembrie tot fără noi. Dacă se prezintă toţi la vot şi se ţin de cuvânt, vom avea guvern, iar noi rămânem în Opoziţie. Fac lucruri bune îi sprijinim, fac lucruri rele îi criticăm. (...) În faţa a trei crize să nu te răzgândeşti şi să o ţii cu a patra criză mi se pare o mare greşeală", a spus Victor Ponta, citat de Agerpres.

El a spus că la consultările avute luni cu PNL nu au discutat despre vot, pro sau contra, ci doar despre prezența în parlament.

"A fost o chestiune de politeţe să invite toate grupurile parlamentare şi noi am fost politicoşi şi am fost acolo. (...) Singura discuţie era dacă suntem prezenţi sau nu în sală, dacă votăm sau nu. I-am spus domnului Cîţu că, dacă îi votez eu, s-ar putea să constate că are doar un singur vot - al meu", a mai spus Victor Ponta.

Florin Cîțu a depus vineri la parlament lista noului guvern și programul de guvernare, care au fost validate de Biroul Executiv al PNL.

Florin Cîțu a anunțat că a format o echipă de negociere, care, începând de luni, va căuta o nouă majoritate parlamentară.

Ludovic Orban a declarat că alegerile anticipate vor depinde de poziționarea parlamentarilor în timpul negocierilor. „Noi ne ducem la negocieri în încercarea de a forma o majoritate”, a spus președintele PNL, Ludovic Orban, care asigură și interimatul funcției de premier până la instalarea unui nou Cabinet.

Este al doilea guvern pe care îl propun liberalii după căderea Cabinetului Orban, după ce precedenta propunere nu a fost supusă la vot în Parlament în termenul de 15 zile, prevăzut de regulamentul ședințelor comune ale celor două camere.

Ludovic Orban și-a depus mandatul după ce procedura acordare a încrederii Guvernului a fost suspendată de PSD, ca și după decizia Curții Constituționale, care a considerat că un premier desemnat trebuie să caute o majoritate parlamentară în Parlament.

Florin Cîțu a declarat că va negocia obținerea unei majorități parlamentare, însă este neclar în acest moment ce șanse sunt ca un un guvern nou să primească girul Parlamentului. Nu e clar nici dacă noua propunere de guvern va fi respinsă, caz în care se poate spune că ne aflăm încă în interiorul procedurii pentru alegeri anticipate, care spune că Parlamentul se dizolvă dacă nu este acordată încrederea a două guverne în termen de 60 de zile de la prima solicitare.

PSD nu dorește alegeri anticipate, în acest caz, dacă social-democrații vor vota Cabinetul Cîțu, instalarea unui nou guvern va închide procedura pentru alegeri anticipate.

XS
SM
MD
LG