Linkuri accesibilitate

Spital cu buget de 100 de lei (20 de euro) în luna decembrie. Managerii se așteaptă la blocarea activității în spitale


Imagine de arhivă cu Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca).
Imagine de arhivă cu Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca).

Spitalele ar putea intra într-un blocaj din cauza alocărilor „ridicole” de bani, spun managerii unităților sanitare. De exemplu, Spitalul Colţea a primit 100 de leipentru luna decembrie de la CNAS.

Managerii spitalelor din Capitală atrag atenţia că sumele alocate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru luna decembrie sunt ridicole şi spun că Ordonanţa 90 le afectează activitatea extrem de mult pe final de an.

Spitalul Colţea, de exemplu, are alocată suma de 100 de lei (aproximativ 20 de euro) de la CNAS, pentru luna decembrie 2023.

„Îmi este teamă că s-ar putea produce un blocaj în sistemul medical”, a declarat dr. Bogdan Furtună, managerul Spitalului Clinic Colţea din Bucureşti, citat de News.ro.

„Teama mea este că vom pune în dificultate diagnosticarea şi tratarea pacienţilor. Nu numai diagnosticarea şi tratarea pacientului sunt importante, ci şi condiţiile hoteliere. Asta este una dintre temerile noastre”, a mai spus managerul de spital, la televiziunea de nișă Medika TV.

Medicul completează că „pacienţii vor ajunge ca în perioada de pandemie - să se sperie de spitale”.

Bogdan Furtună mai afirmă că a pus deoparte „bani albi pentru zile negre” pentru a putea rezolva anumite situaţii din spital.

„Toate acordurile cadru şi licitaţiile le-am făcut la începutul anului şi acum putem merge, până la finalul anului, pe contractele pe care le avem deja în derulare. Cea mai mare problemă pe care o identific este ceea ce vom primi şi încasa de la CNAS, dacă sumele care sunt transmise inclusiv pe site-ul CNAS sunt acelea”, a spus managerul, făcând referire la Ordonanța de Urgență 90 emisă de guvern.

„Situaţia este la fel ca în toată ţara”

Doctorul Liviu Oltean, managerul Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti, a explicat la rândul său că Ordonanţa 90 privind reducerea unor cheltuieli afectează sistemul medical.

„Situaţia este la fel ca în toată ţara, suntem şi noi sub incidenţa Ordonanţei 90, lucru care ne afectează extrem de mult pe absolut toate articolele care privesc sănătatea, pe reparaţii curente, pe obiecte de inventar”, spune managerul de la „Colentina”.

„În momentul acesta există un blocaj, din păcate, unde beneficiarul direct al actului medical, pacientul, are de suferit”, completează doctorul Liviu Oltean.

„Pe decembrie, cum de altfel s-a întâmplat şi în alţi ani, avem alocată o sumă de 300 de lei”, a declarat Andi Nodiţ, manager la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală.

El a adăugat că, pentru luna noiembrie, spitalul a primit de la CNAS o treime din necesarul de finanțare, aproximativ 3,3 milioane de lei.

„Cu aceşti bani vom reuşi să achiziţionăm medicamente şi materiale sanitare şi cam atât. Nu vom reuşi să facem (...) contractele de prestare a serviciilor de către furnizori pentru hrană, pază, sistem informatic”, a menționat managerul de la Bagdasar-Arseni.

Managerii celor 19 spitale din capitală și conducerea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) au semnat luni un memoriu - adresat prim-ministrului Marcel Ciolacu, ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila și ministrului Finanţelor, Marcel Boloş - prin care cer Guvernului modificarea OUG 90/2023.

Ei cer o derogare sau o exceptare în ceea ce priveşte achiziţiile şi cheltuielile destinate unităţilor sanitare publice.

Ordonanța de Urgență 90 a fost adoptată de Guvernul Ciolacu cu scopul declarat de oprire a unor cheltuieli excesive, precum şi restrângerea cheltuielilor publice.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG