Linkuri accesibilitate

Mama lui Navalnîi a cerut în instanță trupul fiului său. Tribunalul a stabilit prima înfățișare pe 4 martie


Ludmila Navalnaia, mama opozantului Alexei Navalnîi, și avocatul acestuia, în fața unui birou al Comitetului rus de Investigații din Salehard, regiunea arctică a Rusiei din Iamalia-Neneția, 17 februarie 2024.
Ludmila Navalnaia, mama opozantului Alexei Navalnîi, și avocatul acestuia, în fața unui birou al Comitetului rus de Investigații din Salehard, regiunea arctică a Rusiei din Iamalia-Neneția, 17 februarie 2024.

Ludmila Navalnaia, mama opozantului Alexei Navalnîi, a dat statul rus în judecată pentru a cere eliberarea trupului fiului său. Un tribunal din regiunea arctică Iamalia-Neneția a anunțat că prima audiere va fi pe 4 martie.

Tribunalul din regiunea autonomă Iamalia-Neneți va avea nevoie de aproape două săptămâni pentru a judeca un proces intentat de mama liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, care contestă refuzul oficialilor de a elibera corpul fiului său.

În acest timp, crește indignarea față de modul în care autoritățile au tratat moartea lui Navalnîi în colonia penală din Arctica, pe 16 februarie.

Ludmila Navalnaia, mama opozantului rus, încearcă de pe 17 februarie să recupereze trupul fiului ei.

Audierea în instanță a fost decisă pe 4 martie, cu uşile închise , a anunţat miercuri (21 februarie) presa rusă de stat, citând oficiali ai tribunalului.

Ludmila Navalnaia a făcut apel marţi la preşedintele rus, Vladimir Putin, să elibereze trupul fiului ei pentru ca acesta „să poată fi înmormântat în mod uman”.

„Nu-mi dau corpul lui şi nici măcar nu-mi spun unde este”, a spus ea, îmbrăcată în haine de doliu, în faţa coloniei penitenciare unde a murit fiul său.

„Fac apel la tine, Vladimir Putin. Rezolvarea acestei probleme depinde doar de tine. Lăsaţi-mă în sfârşit să-mi văd fiul... Cer ca trupul lui Alexei să fie eliberat imediat pentru a-l putea îngropa în mod uman”, a spus mama lui Alexei Navalnîi.

Atât mama acestuia, cât și avocatul său au declarat că autoritățile ruse au nevoie de aceste două săptămâni deoarece efectuează „teste”.

Susţinătorii lui Navalnîi cred că acesta a fost ucis, fie ca un act criminal, fie din cauza maltratărilor suferite de-a lungul a trei ani în sistemul penitenciar rusesc.

Iulia Navalnaia l-a acuzat marţi pe Vladimir Putin că a ordonat uciderea soţului său şi a declarat că anchetatorii reţin corpul acestuia pentru a muşamaliza un asasinat politic.

Autorităţile penitenciare din Rusia au raportat vineri că Navalnîi nu s-a simţit bine după o plimbare şi că în scurt timp a devenit inconştient în închisoarea din oraşul Karp. O ambulanţă a sosit la faţa locului, dar acesta nu a putut fi resuscitat, au mai spus autoritățile locale ruse. Acestea au adăugat că este în curs de stabilire cauza morții.

Moartea lui Alexei Navalnîi a declanşat condamnări pe scară largă în Occident, mulţi lideri promiţând să introducă noi sancţiuni împotriva Kremlinului și l-au indicat ca responsabil pe Vladimir Putin.

Știre scrisă cu sprijinul relatărilor RFE/RL și News.ro.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG