Linkuri accesibilitate

Proces maraton pentru destituirea lui Trump, 6 zile pe săptămână


Președintele SUA Donald Trump
Președintele SUA Donald Trump

Procesul de destituire a președintelui SUA, Donald Trump, începe marți în Senat, ședințele de judecată vor avea loc timp de șase zile pe săptămână, pauză fiind doar duminica.

Avocații președintelui Trump au prezentat luni, 20 ianuarie, direcțiile de apărare pe care intenționează să le folosească împotriva acuzațiilor lansate de democrați pentru a obține condamnarea lui Donald Trump și plecarea acestuia de la Casa Albă.

Democrații din Camera Reprezentanților l-au acuzat, pe 18 ianuarie, pe Trump că a abuzat de puterea sa de președinte pentru a pune presiune pe Guvernul Ucrainei să investigheze un rival politic înaintea alegerilor prezidențiale din 2020, „pentru câștigul său personal“. În ce privește acuzația de obstrucționare a Congresului, Trump este învinuit că nu a furnizat mii de documente pe care Camera le-a solicitat în cadrul anchetei și că a blocat audierea unor martori.

Apărarea avocaților lui Trump, întinsă pe 110 pagini, se concentrează pe afirmația președintelui că nu a făcut nimic rău și nu a comis nicio infracțiune.

Este de așteptat, la ședința de marți, să aibă loc o dezbatere și să fie votate regulile de judecată propuse de liderul majorității Senatului republican, Mitch McConnell (Kentucky), și ca democrații să încerce să modifice regulile lui McConnell pentru a stabili ca martorii să fie chemați la audieri.

Odată regulile care guvernează procesul adoptate, democrații din Camera Reprezentanților vor începe să își prezinte acuzațiile împotriva lui Trump.

Votul necesar pentru a obține o condamnare a lui Trump este de două treimi, ceea ce ar duce la înlăturarea acestuia din funcție și împiedicarea de a mai ocupa orice altă funcție federală în viitor.

Un rezultat considerat improbabil, deoarece republicanii controlează majoritatea în Senat și cei mai mulți senatori republicani votează pe linie de partid.

Donald Trump, al 45-lea președinte al SUA, devine cel de-al treilea ocupant al Casei Albe care este acuzat în mod oficial de infracțiuni înalte și care va fi judecat în vederea suspendării din funcție, după Andrew Johnson (1868) și Bill Clinton (1998).

Judecătorul John Robert, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie din SUA, este coordonatorul procesului împotriva preşedintelui Donald Trump.

XS
SM
MD
LG