Linkuri accesibilitate

Camera Reprezentanților îl pune sub acuzare pe Trump pentru abuz de putere și obstrucționarea Congresului. Decizia finală aparține Senatului


Președintele Donald Trump se afla la un miting electoral în Michigan, în ziua votului din Camera Reprezentanților
Președintele Donald Trump se afla la un miting electoral în Michigan, în ziua votului din Camera Reprezentanților

Camera Reprezentanților din SUA l-a pus sub acuzare pe președintele Donald Trump, miercuri seara, aprobând astfel începerea procesului de suspendare din funcție. Cazul este înaintat Senatului, dominat de republicani.

Al 45-lea președinte al SUA devine cel de-al treilea ocupant al Casei Albe care este acuzat în mod oficial de infracțiuni înalte și care va fi judecat în vederea suspendării din funcție, după Andrew Johnson (1868) și Bill Clinton (1998).

Donald Trump a fost pus sub acuzare pentru două acuzații: abuz de putere și obstrucționarea Congresului, ambele fiind votate în Camera controlată de democrați.

Rezultatul votului din Camera Reprezentanților
Rezultatul votului din Camera Reprezentanților

Democrații îl acuză pe Trump că a abuzat de puterea sa de președinte, solicitând ajutorul unui aliat străin, în acest caz Ucraina, pentru a investiga un rival politic înaintea alegerilor prezidențiale din 2020. În ce privește acuzația de obstrucționare a Congresului, Trump este învinuit că nu a furnizat mii de documente pe care Camera le-a solicitat în cadrul anchetei și că a blocat audierea unor martori.

Aflat la un miting electoral în Michigan, Trump a declarat că democrații „încearcă să anuleze scrutinul a zeci de milioane de americani patrioți”, referindu-se la alegerile prezidențiale pe care le-a câștigat în 2016.

El a descris anterior ancheta de punere sub acuzare ca fiind o „vânătoare de vrăjitoare”. În plus, într-o scrisoare trimisă marți președintei Camerei Reprezentanților, Donald Trump a spus că procedura nu a fost decât „o tentativă de lovitură de stat ilegală, partizană".Continuând cu acuzația dvs. invalidă, vă încălcați jurământul de serviciu, vă încălcați loialitatea față de Constituție și declarați un război deschis împotriva democrației americane”, a mai scris Trump.

Articolele de punere sub acuzare sunt echivalentul unui rechizitoriu și vor ajunge la Senat.

Procesul ar trebui să înceapă în ianuarie și va fi prezidat de președintele Curții Supreme, John Roberts.

Într-o declarație dată imediat după votul de punere sub acuzare, președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi (Democrat-California), nu a spus când va trimite dosarul către Senat. „Vom vedea ce se întâmplă”, a spus Nancy Pelosi, afirmând și că, în acest moment, nu se știe cine va fi trimis ca procurori în procesul din Senat, cât timp nu se cunosc detalii despre modul în care va fi organizat și condus acest proces în camera superioară.

Anterior, președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a spus marți, referindu-se la acuzațiile aduse lui Donald Trump: „Foarte trist, faptele au arătat clar că președintele a abuzat de puterea sa în beneficiul său personal, în beneficiul politic și că a împiedicat Congresul, în timp ce a cerut să fie deasupra responsabilității, mai presus de Constituție și mai presus de poporul american".

Pentru condamnare este nevoie de un vot majoritar de două treimi. Întrucât republicanii controlează Senatul, se preconizează o achitare.

În Camera Reprezentanților au votat pentru suspendarea lui Trump toți democrații (230), cu o singură excepție. Toți republicanii (197) s-au opus. În Senat, pentru moment, numai republicanul Mit Romney a declarat că este deschis să asculte toate argumentele înainte de vot.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG