Linkuri accesibilitate

Procesul lui Dragnea. Judecătorii nu se pronunță azi. DNA renunță la cereri, avocații încearcă să obțină amânări


Liviu Dragnea, în plenul Parlamentului
Liviu Dragnea, în plenul Parlamentului

Procesul lui Liviu Dragnea, de la instanța supremă, se va prelungi, după ce luni avocații inculpaților au făcut mai multe cereri procedurale, iar procurorul DNA a renunțat la toate solicitările făcute anterior, inclusiv la sesizarea CCR. Cercetarea judecătorească s-a încheiat.

UPDATE. Instanța a anunțat că deliberează, iar pe 27 mai, a doua zi după alegerile europarlamentare și referendum, anunță verdictul definitiv.

Ultimul termen al fazei de apel în procesul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost deja condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare, se judecă în ritm accelerat luni, la instanța supremă.

UPDATE: Judecătorii au anunțat că nu se vor pronunța astăzi cu verdictul în acest proces. Avocații își susțin pledoariile finale.

Procurorul DNA prezent la ședință - unul nou față de cel de la termenul anterior, când procurorii ceruseră sesizarea Curții Constiuționale - a anunțat completul de 5 judecători că DNA renunță la toate solicitările de schimbare a încadrării juridice a faptelor unor inculpați, precum și la sesizarea CCR, în încercarea de a nu mai tergiversa un verdict.

Avocații inculpaților, inclusiv ai lui Liviu Dragnea, au solicitat instanței sesizarea CCR, pe motiv că unul dintre judecătorii din completul de 3 judecători, care l-a condamnat deja pe Dragnea, ar fi fost nelegal introdus în completul de judecată. O altă cerere din partea avocatului lui Dragnea a fost de suplimentare a probatoriului, pe motiv că prima condamnare s-ar baza doar pe declarații de martor. O altă cerere venită tot din partea inculpaților a fost amânarea procesului până pe 5 iunie, când CCR este așteptată să ia o decizie cu privire la completurile de 3 judecători.

Judecătorii au respins însă cererile avocaților și au anunțat că cercetarea judecătorească s-a încheiat, ceea ce înseamnă că ar putea intra în pronunțarea unei sentințe, luni. Acest lucru nu înseamnă însă neapărat că verdictul va fi anunțat tot astăzi.

Dimineață, câteva sute de protestatari s-au strâns la sediul instanței supreme, în așteptarea liderului PSD, care nu a venit însă la proces.

La 1 iunie, Luciana Mera, una dintre judecătoarele completului de 5 care îl judecă pe Liviu Dragnea, iese la pensie, existând riscul ca faza de apel a procesului să se reia de la capăt.

Sentința din primă instanță în dosarul angajărilor fictive. Dragnea, trei ani și jumătate, cu executare

Procesul lui Liviu Dragnea a început în ianuarie 2017 pe fond. Liviu Dragnea, alături de fosta sa soție, Bombonica, și de alți 10 inculpați, au fost judecați pentru că în perioada iunie 2006-decembrie 2012, două secretare de la PSD Teleorman, condus de Liviu Dragnea, au fost angajate la Protecția copilului fără să fi mers la serviciu vreodată. Liviu Dragnea a negat acuzația de abuz în serviciu, spunând că nu a știut că acestea nu se prezentau la instituția finanțată din bani publici, la care lucra și soția sa.

Magistraţii de la Curtea Supremă au arătat în motivarea sentinţei la 3 ani şi jumătate de închisoare că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a Direcţiei pentru Protecţia Copilului Teleorman, Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu. „Funcţiile deţinute de inculpatul Dragnea Liviu în perioada infracţională, de preşedinte, atât al Consiliului (…) cât şi al organizaţiei judeţene a P.S.D (...), îi confereau acestuia autoritate, putere şi influenţă, realizând contextul favorabil iniţierii şi desfăşurării activităţii infracţionale”, se arată în motivare.

„Modul în care inculpata Alesu Floarea a acţionat, (...) fără a se opune şi fără a cere explicaţii, ci, pur şi simplu, a pus în practică solicitarea acestuia, reprezintă reflecţia exercitării cu succes de către inculpat a influenţei şi autorităţii de care dispunea”, au arătat judecătorii în decizia din primă instanță, din 21 iunie. Apelul a fost invocat a doua zi de Liviu Dragnea și de procurorii DNA.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG