Linkuri accesibilitate

Procesul privind doborârea zborului MH17 de către separatiștii pro-ruși începe în Olanda


O imagine cu două dintre victime în cadrul unui protest în fața Ambasadei Rusiei la Haga
O imagine cu două dintre victime în cadrul unui protest în fața Ambasadei Rusiei la Haga

În Olanda, începe luni, procesul a trei cetățeni ruși și al unui ucrainean care sunt sunt acuzați de doborârea în iulie 2014 a zborului MH17, operat de compania Malaysia Airlines, în regiunea separatistă din estul Ucrainei.

Suspecții - cetățenii ruși Igor Girkin, Sergei Dubinsky și Oleg Pulatov, precum și ucraineanul Leonid Kharchenko - sunt inculpați pentru uciderea a 298 de pasageri și membri ai echipajului prezenți la bordul aeronavei care efectua o cursă de la Amsterdam către Kuala Lumpur. Avionul a fost doborât cu o racheta antiaeriană de proveniență rusească.

Printre victime se numără 193 de cetățeni olandezi, precum și 43 de malaezieni și 38 de australieni. Un cetățean cu dublă cetățenie, română și canadiană, a decedat, de asemenea, în urma doborârii aeronavei, pe 17 iulie 2014.

Suspecții dețineau poziții de conducere în cadrul milițiilor separatiste sprijinite de Rusia care luptau împotriva forțelor guvernamentale ucrainiene din primăvara lui 2014.

În ciuda probelor care arată că armata rusă a fost direct implicată în doborârea aeronavei cu o rachetă ce a fost trasă din teritoriul separatist controlat în estul Ucrainei, Kremlinul a respins în repetate rânduri orice implicare.

Moscova a negat că furnizează orice sprijin militar sau financiar pentru separatiștii din estul Ucrainei, în ciuda probelor obținute de echipa comună de investigații condusă de Olanda.

Este probabil ca niciunul dintre suspecți să nu depună mărturie în cadrul proiectului. Cu toate acestea, dacă nu se vor prezenta în fața instanței, vor fi în continuare judecați în contumacie.

Echipa de anchetatori condusă de Olanda a stabilit după mai mulți ani de cercetări că toți cei patru au complotat pentru a executa atacul, deși nu ei sunt cei care au tras racheta. Investigația a mai stabilit că doborârea a fost efectuată cu o rachetă din sistemul antiaerian BUK ce aparținea unui brigade armate rusești.

În ajunul procesului, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a scris pe Twitter că spera ca „justiția să aibă câștig de cauză, iar cei vinovați să fie trași la răspundere pentru uciderea a 298 de oameni nevinovați”.

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat, la rândul său, că procesul este „foarte important pas înainte în aflarea adevărului, iar victimelor și supraviețuitorilor să li se facă dreptate”.

Ministerul de externe de la Moscova a considerat, recent, că deschiderea procesului coincide cu o „campanie fără precedent” îndreptată împotriva Rusiei și a cetățenilor săi.

Duminică, 8 martie, rudele victimelor au pus 298 de scaune goale în fața Ambasadei Rusiei la Haga pentru a marca lipsa celor uciși de atacul cu rachetă rusească și pentru a protesta față de ceea ce ei descriu a fi drept refuzul Moscovei de a colabora cu ancheta internațională.

Procesul este așteptat să dureze mare parte a anului.

XS
SM
MD
LG